Izvanredni kongres SDP BiH u prosincu, nove podjele u vrhu stranke

Foto: Hina

IZVANREDNI kongres Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) bit će održan 6. prosinca i na njemu bi trebalo biti izabrano novo rukovodstvo te stranke, teško poražene na nedavnim općim izborima, odlučio je Glavni odbor SDP-a nakon maratonske sjednice završene u noći između subote i nedjelje.

"Glavni odbor je na kraju usvojio odluku o održavanju izvanrednog kongresa u formi u kojoj ju je predsjedništvo SDP-a uputilo", kazao je predsjednik stranke Zlatko Lagumdžija novinarima nakon rasprave koja je u Sarajevu iza zatvorenih vrata vođena više od dvanaest sati.

Odluka o sazivanju izvanrednog kongresa na kojemu bi, uz ostalo, trebao biti usvojen i novi status stranke, izazvala je ipak nove prijepore u dosadašnjem vodstvu SDP-a jer je jedan njegov dio zagovarao sazivanja redovitog kongresa kojega bi se temeljito pripremilo a prije toga provela široka rasprava među članovima stranke.

Preduvjet za to bila je ostavka sadašnjeg predsjednika Lagumdžije no on ju je ponovo odbio podnijeti.

Neopozivu ostavku na dužnost potpredsjednika SDP-a stoga je podnio Damir Bećirović koji je uz to optužio Lagumdžiju da priprema "režirani kongres".

"Predsjednik SDP-a nije imao sluha za to i meni se čini da ponovno idemo u pravcu jednog malog režiranog kongresa umjesto da idemo u punu demokratizaciju (stranke)", kazao je Bećirović.

Redoviti kongres zagovaralo je još nekoliko istaknutih članova SDP-a u čemu su prednjačili oni s područja Tuzle poput Selima Bešlagića i Jasmina Imamovića no njima su se usprotivili drugi utjecajni članovi poput glavnog tajnika Nermina Nikšića i potpredsjednika stranke Damira Hadžića.

Bećirović pred novinarima nije krio razočarenje, ističući kako bez temeljite promjene načina na koji stranka djeluje neće biti ni njezina oporavka te da se tek pukim smjenama na vrhu stvari neće bitnije promijeniti.

"Kako je ispalo, najvažnije je da dođemo do novog rukovodstva a ne do temeljitih promjena u SDP-u", kazao je Bećirović koji je na proteklim izborima ponovo dobio povjerenje birača i postao zastupnikom u parlamentu BiH, dobivši pritom tri puta više glasova od Lagumdžije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.