Javni ovršitelji predali prvu tužbu protiv države: "Bit će ih puno više"

HRVATSKA udruga javnih ovršitelja (HUJO) izvijestila je da je zbog odgode dozvole obavljanja zanimanja ovršitelja podnesena prva tužba protiv države.

Prvu tužbu zbog utvrđivanja povrede prava na rad, povrede prava osobnosti i radi naknade imovinske i neimovinske štete podnio je član udruge Marko Lapaine prošloga četvrtka Općinskom sudu u Varaždinu. "Prva tužba protiv RH, kojih će uskoro biti puno više, bit će dostavljena na odgovor Republici Hrvatskoj putem Ureda predsjednika RH kako bi predsjednik bio u cijelosti informiran o svim protuustavnim i protuzakonitim aktivnostima službenih i odgovornih osoba u pravnim osobama", priopćila je udruga.

Podsjećamo, ista ja udruga prije dva tjedna podnijela kaznenu prijavu Uskoku protiv ministra pravosuđa Orsata Miljenića i njegovog tajnika Damira Kaufmana. Ovršitelji su se namjerili na državu i ministra nakon stvaranja novog ovršnog zakona, prema kojemu bi sve ovrhe trebale ići preko Fine. Time posao javnih ovršitelja postaje praktički nepotreban.

Pojedini su ovršitelji isticali da su uložili velika sredstva kako bi stvorili uvjete za dobivanje dozvole za rad (prostor, djelatnici, tehnička oprema itd.), a zbog odgode primjene Zakona o ovršiteljima nisu ni počeli raditi.

"Ministarstvo laže, a ministar je u sukobu interesa"

Ovršitelji su također poslali priopćenje u kojem ističu da je ministar pravosuđa Orsat Miljenić neistinito predstavio javnosti dopis potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding kada je u svojim medijskim istupima rekao da je dobio suglasnost za svoj sustav ovrhe, prema kojem bi ovrhu provodili odvjetnici, a manjim dijelom bilježnici.

U dopisu Miljeniću, čiju je presliku udruga dostavila medijima, Reding pozdravlja procjenu utjecaja reforme ovršnog sustava, ali dodaje kako bi procjena trebala biti podržana opsežnim statističkim podacima o duljini ovršnih postupaka i broju ovršnih postupaka u tijeku. Kako ističu u udruzi, u dopisu ministra Europskoj komisiji toga nema, a ministar je prethodno Europskoj komisiji poslao nepotpune podatke o ovrhama.

Podsjećamo, HUJO je u travnju prozvala Ministarstvo pravosuđa da laže hrvatskoj javnosti i Europskoj uniji kada tvrdi da bi ta služba postupak ovrhe dodatno produžila i poskupjela, a resornog ministra Orsata Miljenića prozvala je za sukob interesa, odnosno da javne ovršitelje želi ukinuti kako bi ovršne predmete i dalje radio i na njima zarađivao njegov odvjetnički ured. Miljenić je to demantirao rekavši da nema nikakve koristi od ukidanja javnih ovršitelja, kao i da nema vlastiti odvjetnički ured.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.