Je li ruski Bin Laden prijetnja Olimpijskim igrama u Sočiju?

Screenshot: Youtube

POSLJEDNJI teroristički napadi u Volgogradu postavljaju pitanje: jesu li Zimske olimpijske igre koje se održavaju u Sočiju u veljači 2014. sigurne?

Sredinom mjeseca ruski su mediji objavili poruku čelnika islamističkih pobunjenika u ruskoj turbulentnoj regiji Sjevernog Kavkaza Doku Umarova koji je poručio kako će učiniti sve da se Igre u Sočiju ne održe. "Oni iz Kremlja planiraju održati Igre na kostima naših predaka. Na kostima mrtvih muslimana. Pokazat ćemo im da naša dobrota nije naša slabost. Koristi ćemo se svim metodama koje nam Alah dopušta", navodno je poruka Umarova čečenskim teroristima. Nekoliko dana nakon te poruke, stigla je obavijest kako je Umarov umro, no tada se opet pojavila jedna njegova snimka. Umarova nazivaju ruskim Bin Ladenom, organizirao je više terorističkih napada posljednjih godina.

Je li živ i jesu li Igre u Sočiju zaista u opasnosti, zasad nije poznato. No, Rusi su učinili sve što mogu kako bi Igre bile "najsigurnije u povijesti". Utrošen je veliki novac ne samo na infrastrukturu, već i na osiguranje. Ukupni trošak tih igara najviši je u olimpijskoj povijesti bilo zimskih ili ljetnih s oko 50 milijardi dolara (36 milijardi eura).

No, današnji i jučerašnji teroristički napadi u Volgogradu unijeli su strah. Volgograd se nalazi oko 900 kilometara južno od Moskve, 650 kilometara sjeverno od sjevernog Kavkaza i 700 kilometara sjeveroistočno od Sočija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.