Je li završio oporavak cijene sirove nafte?

Foto: freeimages.com

U POSLJEDNJA dva mjeseca cijena američke WTI nafte porasla je gotovo 40 posto, zbog smanjenja broja bušotina u SAD, ali i povećanja potražnje od strane špekulanata, no analitičari smatraju da je rastu došao kraj.

"Oporavak cijene sirove nafte vjerojatno je došao do kraja, a za rast cijene ponajviše je zaslužno nevjerojatno povećanje želje trgovaca za ulaganjem, kroz ETF-ove i ročnice (futures). Globalna zasićenost naftom i dalje će se vrlo polako smanjivati radi nastavka povećanja proizvodnje u državama OPEC-a, naročito u Saudijskoj Arabiji i Iraku i to bez obzira na smanjenje proizvodnje u SAD-u i stanju na njihovim zalihama u sljedećim mjesecima", smatraju analitičari iz Saxo Banke.

 "Kratkoročno gledano, u sljedećih tri do šest mjeseci, pretpostavljam povećani rizik s korekcijom od deset dolara jer fundamentalna analiza nije ukazivala ni na ovaj oporavak. Kako je količina nafte na tržištu prelazila okvire potražnje, smanjivali su se i troškovi proizvodnje u vađenju nafte iz škriljevca u SAD-u s obzirom na povećan broj radnika i opreme na tržištu, pa se ti proizvođači sada pripremaju na nastavak proizvodnje ako cijena WTI sirove nafte dođe bliže 65 dolara, sa sadašnjih 59 dolara", kaže Ole Hansen, rukovoditelj strategije za naftu u Saxo Banci.

Moguć rast do 65 dolara, ali iznad toga - teško

Dugoročna prognoza ovisi o ekonomskoj ponudi i potražnji za sirovom naftom, dodaje Hansen i kaže kako se čini da je snažna rasprodaja nafte koja traje od prošlog kolovoza povećala potražnju u SAD-u dok se u brojnim državama u skupini 'tržišta u razvoju' i dalje ne vidi preokret. Rafinerije već nekoliko mjeseci postižu profitabilnost te su zato zadržale potražnju za sirovom naftom, ne samo u SAD-u. Ako ipak ne poraste potražnja za prerađenim proizvodima jedino što ćemo postići je prebacivanje nafte iz jednog skladišta u drugo, odnosno iz zaliha sirovina u tankove benzina, smatra Hansen.

 

Prema kraju godine očekujem rast WTI nafte prema 65 dolara, zaključuje analitičar iz danske investicijske banke uz dodatak da će, s obzirom na mogućnosti rezanja troškova u industriji sa škriljevcem, svaki oporavak iznad te razine biti kratkog daha jer se proizvodnja iz škriljevca oporavlja samo ako se ne dogodi geopolitički problem.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.