Kad neće milom, može silom: Yahoo Facebooku prijeti tužbom zbog krađe patenata

KAD već ne može držati korak s mlađom konkurencijom koristeći se standardnim metodama, "ostarjeli internet gigant" Yahoo odlučio se novom taktikom vratiti na kartu relevantnih tehnoloških igrača - prijetnjom tužbama zbog povrede njegovih patenata.

Konkretno, Yahoo se okomio na Facebook, te od njega zahtjeva licenciranje 10 do 20 patenata koji se tiču metoda oglašavanja, personalizacije web stranica, društvenih mreža i razmjene poruka, potvrdili su pouzdani izvori za NY Times. Ili će platiti korištenje patenata ili će se bitka preseliti na sud.

"Yahoo ima odgovornost prema svojim dioničarima i zaposlenicima da zaštiti vlastito intelektualno vlasništvo. Inzistiramo na tome da Facebook s nama sklopi ugovor o licenciranju ili ćemo biti prisiljeni unilateralno tražiti zaštitu naših prava", poručio je glasnogovornik Yahooa. Iz Facebooka nisu htjeli komentirati, jer još nisu imali vremena razmotriti tvrdnje iz protivničkog tabora.

Patentna bitka seli na polje društvenih mreža

Ovim srazom otvorit će se nova fronta na polju patentnih ratova u Silicijskoj dolini. Dosad se najveći broj bitaka vezao za patente na polju smartphone tehnologija, gdje se Apple i Samsung gotovo neprestano povlače po sudovima. Međutim, ovaj potez Yahooa mogao bi biti najava da će se dio borbe preseliti na područje društvenih mreža.

A tu bi Yahoo navodno mogao imati pokojeg skrivenog aduta u rukavu. Prošle godine je IEEE Spectrum Yahooov portfelj patenata proglasio najvrjednijim na polju komunikacija i internet usluga., a  mnogi investitori vjeruju kako bi Yahoou upravo njegovo intelektualno vlasništvo moglo dati dovoljno municije za borbu s Facebookom.

Naravno, nije zanemarivo ni to što je Yahoo za napad odabrao baš trenutak u kojem se Facebook sprema za inicijalnu ponudu na burzi i nikako mu u prilog ne bi išlo povlačenje po sudovima ili bilo kakva vrsta nesređenih računa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.