Kajtazi: Ulaskom u EU, očekujem poboljšanje statusa Roma u Hrvatskoj

Foto: Roberto Orlić/Cropix

MEĐUNARODNI je dan Roma, povodom kojeg smo o problemima s kojima se susreću u Hrvatskoj, poput legalizacije objekata i obrazovanju te njihovom položaju u društvu, razgovarali sa saborskim zastupnikom romske nacionalne manjine Veljkom Kajtazijem.

Govoreći o životu Roma u Hrvatskoj saborski zastupnik Veljko Kajtazi rekao je da ne bi mogao posebno izdvojiti neki problem. Kaže da su neki problemi konstantni poput obrazovanja, ali i aktualni poput legalizacije objekata.

"Imajući u vidu da svi govorimo da su Romi nomadi i napokon poslije 50-60 godina Romi imaju neke određene čvrste objekte. Mislim da bi u svemu tome trebali svi zajedno, kada kažem svi zajedno mislim i na većinsko stanovništvo, upravo pomoći romskoj zajednici u pripremi i predaji papira za legalizaciju objekata", kaže Kajtazi.

Problem obrazovanja kod romske djece najvidljiviji je početkom školske godine i nije karakterističan samo za određena područja Hrvatske, koja su najčešće u medijima zbog tih događaja. Pohađanje nastave još je problem, napominje Kajtazi.

"Veliki problem je u tome što bi trebali na neki način educirati roditelje. Roditelji su ti koji bi trebali više poticati djecu u završavanju škole, kao i institucije prilikom profesionalne orijentacije. Mi imamo djecu koja su završila s odličnim osnovnu školu, pa ih pokušavaju upisivati u trogodišnje škole što nije u redu. Jer za budućnost romske zajednice i rješavanje gorućih pitanja Roma trebamo imati educirani i obrazovani kadar Roma", naglašava Kajtazi.

Kada je u pitanju ulazak Hrvatske u Europsku uniju, Kajtazi očekuje dodatno poboljšanje statusa Roma, za koje kaže da su bolje tretirani nego u državama poput Mađarske ili Rumunjske, te još nekih zemalja u okruženju.

"Očekujem puno bolje, očekujem isto kao što Romi žive u skandinavskim zemljama ili u Njemačkoj i Belgiji. Jer su Romi u tim zemljama uglavnom svi zaposleni, stambeno su jako dobro zbrinuti. Primaju neke određene naknade, djeci je omogućeno bolje školovanje, tako da mi to očekujemo i u Hrvatskoj", kazao je saborski zastupnik romske nacionalne manjine.

Kajtazi je za kraj pozdravio sunarodnjake na romskom i čestitao im svjetski dan Roma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.