Kako iz krize: Trebamo prestati lagati sami sebe i birati antitalente

Foto: Kulfest

SLOBODNO tržište u Hrvatskoj nedovoljno je razvijeno što smanjuje kreativni potencijal društva i ograničava razvoj gospodarstva, osnovna je poruka ekonomskog panela pod naslovom "Postoji li u Hrvatskoj (slobodno) tržište?", koji je održan danas u Novinarskom domu u Zagrebu, u sklopu Kulfesta - Festivala progresivne kulture.

Na panelu su sudjelovali Vedrana Pribičević sa ZŠEM-a, Milan A. Račić, poslovni konzultant, Andrej Grubišić, poduzetnik, Tomislav Baković sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i kao moderator Luka Popov.

Uvodni govor održala je Vedrana Pribičević, koja je govorila o evolucijskom podrijetlu tržišta. Istaknula je da su tržišni mehanizmi esencijalni dio ljudske aktivnosti, te da je čak i ekonomsko ponašanje primata vrlo slično ljudskom: da shvaćaju efekte supstitucije i da razumiju razmjenu dobara i usluga.

Govorila je i o "kreativnoj destrukciji" koju slobodno tržište omogućuje, odnosno dolazak na tržište novih tvrtki i uklanjanje starih putem inovacija koje stvaraju nove tržišne lidere.

Visoki porezi i indeks ekonomskih sloboda pokazuju da tržište u Hrvatskoj slabo

Tomislav Baković sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu podsjetio je na rezultate indeksa ekonomskih sloboda i visoko porezno opterećenje, koji jasno ukazuju da je u Hrvatskoj slobodno tržište na vrlo niskoj razini. prema njegovoj ocjeni, na ljestvici od 1 do 10, Hrvatska bi dobila ocjenu 3.


Baković je upozorio i na rezultate poslovanja tvrtki u javnom i privatnom vlasništvu, koji pokazuju da su privatne tvrtke, usprkos krizi, daleko uspješnije. Istovremeno, javne tvrtke ostvaruju slabije rezultate, a njihov radnici imaju veće plaće.

Osim toga, Baković je upozorio i na zabludu da slobodno tržište automatski znači isključivanje države, jer država treba obavljati određene funkcije - ali ne sve. Što se tiče mjera štednje, upozorio je da je ključno na što se javni novac zapravo troši.

Trebamo prestati lagati sami sebe i birati antitalente

Poslovni konzultant Milan A. Račić, koji ima višegodišnje iskustvo u savjetovanju multinacionalnih kompanija prezentirao je pogreške koje male zemlje poput Hrvatske mogu učiniti. Među "pet ubojica" malih tržišta naveo je laganje samima sebi - što znači da zemlje često mogu imati pogrešnu predodžbu o sebi, bila ona pozitivna ili negativna, što utječe na određivanje prioriteta.

Problem može biti i prezir prema poslovanju, tržištu i zapadu općenito, kuknjava za starim vremenima "kada je bilo bolje". Tu je i problem masivne i beskorisne birokracije, koja može čak biti i dobronamjerna, ali dio poslova koji obavlja je potpuno nepotreban. Račić je upozorio i na problem "antitalenata koji se bore za naše interese", odnosno krizu vodstva zemlje.


Jedna od pogrešaka je i biranje vodstva koje prezire tržište, iako se "pretvaraju da ga stvaraju". Račić je zaključio da i male zemlje poput Hrvatske mogu biti uspješne, što pokazuju brojni primjeri u svijetu, ali nam je potrebna promjena mentaliteta.

Država se mora maknuti s tržišta: Narodne novine ulažu u proizvodnju toalet papira

Poduzetnik Andrej Grubišić smatra da se država mora maknuti s tržišta, odnosno privatizirati sva poduzeća koja direktno konkuriraju privatnom sektoru, poput Hrvatske poštanske banke. Kao primjer državnog konkuriranja tržištu spomenuo je i primjer Narodnih novina, koje kao državna tvrtka koja ima monopol na određene proizvode, poput raznih obrazaca, višak novca ulaže u proizvodnju toaletnog papira.

Grubišić smatra i da bi trebalo ukinuti i subvencije, poput onih u poljoprivredi ili brodogradnji, a također bi po njemu trebalo prestati raditi razne državne strategije, poput industrijske. On smatra da planiranje investicija treba ostaviti onima koji novac i ulažu, zbog čega su strategije nepotrebne.

Upozorio je i da treba biti oprezan i s velikim javnim investicijama, poput infrastrukturnih projekata, koje bi također trebalo prepustiti privatnim ulagačima, jer država ne investira racionalno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.