Kako zapravo štedi HRT: 25 urednika dobilo povišice, plaće skočile i do 18.000 kuna!

Foto: Hina

GORAN RADMAN, glavni ravnatelj HRT-a, potpisao je aneksa ugovora kojima je, prema informacijama kojima raspolaže Index, amenovao drastične povišice za čak 25 rukovodećih kadrova u Informativnom medijskom servisu (IMS).

Povišice za svoj krug bliskih suradnika predložio je šef IMS-a Tomislav Špoljar, koji je na toj funkciji zamijenio Zorana Šprajca. Neki su urednici u IMS-u tako dobili plaće od čak 18 tisuća kuna.

Među onima kojima je plaća drastično skočila je i Goran Rotim, kojeg je Radman s mjesta ravnatelja programa početkom godine degradirao na do tada nepostojeću poziciju urednika medijskih sadržaja u IMS-u. Takva odluka objašnjena je tvrdnjom da je jedna od ključnih zadaća restrukturiranja HRT-a stvaranje snažnog IMS-a, u čemu bi, smatra glavni ravnatelj HRT-a, Rotimovo novinarsko iskustvo trebalo biti iznimno važno.

HRT ne komentira ugovore zaposlenika

Konkretnije informacije o povišicama za rukovodeće kadrove u IMS-u pokušali smo dobiti od HRT-ove službe za odnose s javnošću. Zanimalo nas je tko je točno dobio povišice i po kojim kriterijima. S HRT-a međutim poručuju da ne mogu javno komentirati konkretne ugovore pojedinih zaposlenika.

"Odlukom u ustrojavanju IMS-a ( povezivanjem u jednu cjelinu informativnih programa radija, televizije i web-a) nastale su nove radne pozicije. Kolege /kolegice koji su raspoređeni na te pozicije dobili su anekse ugovora. Nekima od njih to znači veće plaće, nekima manje, u skladu s procjenama složenosti i odgovornosti pozicija. Anekse je predložio v.d. rukovoditelja IMS-a Tomislav Špoljar", kažu s HRT-a.

Dopisništva se ukidaju zbog štednje, a novcem se razbacuje na sve strane

S obzirom da se odluka o povišicama za odabrane zaposlenike IMS-a donosi istovremeno s odlukom o ukidanju tzv. malih dopisništava, ovakav je potez vodstva javne kuće izazvao ogorčenje brojnih HRT-ovih zaposlenika. Reagirao je već i HND-ov odsjek na Prisavlju, na čelu s Elizabetom Gojan. Predstavnici HND-a održali su sastanke s glavnim ravnateljem Radmanom i v.d. ravnateljicom programa Marijom Nemčić, ujedno i ravnateljicom produkcije. Odlučeno je da će se ovo pitanje dalje rješavati unutar kuće, iako u HND-ovoj prisavskoj ispostavi ne vjeruju da će Radman povući odluke o povišicama.

Samo je to jedan od niza bizarnih poteza koje je HRT-ovo vodstvo u zadnje vrijeme povuklo. Na sve se strane, naime, mantra kako je nužno stegnuti remen i dovesti financije HRT-a u red, dok se istovremeno novac baca na sve strane. HRT-ovo povjerenstvo za izradu nove sistematizacije radnih mjesta, koje broji 12 članova, nedavno je tako provelo vikend na obiteljskoj farmi Kezele, specijaliziranoj za seoski turizam.

Navodno se nisu išli odmarati, već raditi na sistematizaciji, a HRT je sve to platio. Zbog čega zadaću koja im je povjerena nisu mogli obavljati na radnom mjestu, nismo uspjeli doznati. HRT na naš upit o ovom "team buildingu", kako ga nazivaju Indexovi izvori s Prisavlja, nije odgovorio.

Drugi recentni primjer rastrošnosti na HRT-u je razrješenje Ljubinke Šebetovsky s mjesta glavne tajnice HRT-a. Dužnosti je razriješena 31. siječnja ove godine, a s Prisavlja tvrde da je takva odluka donesena na njen vlastiti zahtjev. Nikakve dodatne komentare o okolnostima smjene glavne tajnice HRT-a iz Odjela za odnose s javnošću nismo uspjeli dobiti.

Izvori s HRT-a, međutim, pričaju kako je Šebetovsky razriješena nakon što je njena kćer slupala HRT-ov službeni automobil. Ne treba posebno napominjati da kćer glavne tajnice HRT-a službeni automobil, koji je njena majka dobila na korištenje, nije ni smjela voziti. Šebetovsky je, čini se, sankcionirana tako što je maknuta s odgovorne dužnosti koju je donedavno obavljala, ali i dalje je ostala zaposlenica pravne službe na Prisavlju. Plaća joj navodno nije smanjena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.