Kakva Hrvatska, takav Bajić

PRIJE deset godina Hrvatski sabor smijenio je Radovana Ortynskog s mjesta glavnog državnog odvjetnika.

Vladajuća koalicija na čelu sa SDP-om optužila ga je da je nezakonito, nepravodobno i nedovoljno stručno obavljao svoj posao. Ponudila mu je častan odlazak, da bi ga nečasno najurila nakon što je izjavio da je žrtva organiziranog kriminala povezanog s politikom, medijima, sudstvom, odvjetništvom.

Na njegovo mjesto postavljen je Mladen Bajić. Koji se odmah prilagodio.

Isto, samo gore

Ne samo da u idućih deset godina nije obavio sve ono zbog čega je Ortynski smijenjen, već je revno služio politici, surađivao s organiziranim kriminalom, kolaborirao s medijima, gurao slučajeve u ladice i puno desetljeće promatrao kako se zemlja pretvara u leglo kriminala i korupcije.

Ortynski je bio nečasno otpušten. Bajiću je sve oprošteno.

Tako je bilo i danas u Hrvatskom saboru, u raspravi o godišnjem izvještaju glavnog državnog odvjetnika.

SDP i HDZ hvalili Bajića

SDP je pustio zastupnike iz trećeg ešalona da Bajiću zahvale na predanom radu. HDZ je pustio Vladimira Šeksa da nahvali Bajića. HNS je pustio zastupnicu Nadu Turina Đurić da petnaest minuta traži način kako da amnestira Bajića.

Da bi Damir Kajin sve sažeo u jednoj rečenici: "Mladen Bajić je potreban hrvatskom pravosuđu i hrvatskoj politici". Nije to mogao bolje reći.

Jedino su se HDSSB i Laburisti usudili spomenuti neke od Bajićevih grijeha. Ogromna većina ostalih zastupnika duboko se poklonila liku i djelu glavnog državnog odvjetnika, prelazeći preko svih Bajićevih grijeha, onih koji bi bilo koga drugog već odavno stajali nečasnog otpusta.

Ako ne i policijskog privođenja, kako je to sugerirao HDSSB.

Ubila ju nelagoda

Kajin je, primjerice, tek usput konstatirao da se "slaže da glavni državni odvjetnik ne treba ići u američku ambasadu", dok je ekspoze Nade Turina Đurić najslikovitije opisao odnos politike prema Bajiću.

Uz puno uzdaha i nakašljavanja, ona je ustvrdila da "glavni državni odvjetnik mora biti uzor nad uzorima u toj struci", a onda upozorila kako je "opća percepcija javnosti da to baš nije tako". Da se nije pridržavala, stropoštala bi se pod govornicu od silnog okolišanja.

Da bi zatim poručila Bajiću: "Počistite kuću kako vam se ne može više dogoditi da vam mediji objavljuju poruke koje izmjenjuje s nekim ljudima i pišu o druženju s inkriminiranim ljudima". "Mi vam vjerujemo da vi niste dali podatke o istragama u javnost", kazala je zastupnica HNS-a i teškom mukom zaključila: "Trebali biste poraditi na vraćanju osobnog ugleda".

Bilo je to ravno upadu u neku drugu dimenziju.

Rasprava o smjeni

Umjesto da se povede rasprava o Bajićevoj odgovornosti, Sabor je rutinski usvajao njegovo izvješće. Kao da se ništa nije dogodilo.

Kao da Bajić godinama nije šutio o korupciji. Kao da nije šurovao s mafijašima. Kao da se nije družio s ljudima koje je trebao istraživati. Kao da nije odavao podatke o istragama, pa čak i stranim veleposlanicima. Kao da nije godinama pokretao istrage bez optužnica, a potom dizao optužnice bez presuda. 

Kao da nije godinama naručivao medijske presude, da bi danas ustvrdio kako medijima treba zabraniti objavljivanje tajnih podataka iz istraga.

I kao da nije izgubio vjerodostojnost. Točnije, kao da ju je izgubio nekom višom silom.

Hvala na predanom radu

Laburist Branko Vukšić podsjetio je na činjenicu da nikad nije procesuiran slučaj lažiranja izbora Ive Sanadera za predsjednika HDZ-a, unatoč priznanju Ivana Drmića i Branimira Glavaša, govorio je o tome da HAC nema optužnicu, da još nema optužnica za kriminal na HRT-u...

I nikome ništa. SDP i HDZ zahvalili su se Bajiću na predanom radu.

Prije deset godina Radovan Ortynski poslužio Račanovoj i Mesićevoj koaliciji kao žrtveni jarac koji će na sebe preuzeti sve grijehe i kritike javnosti zbog sve upadljivijeg neprocesuiranja gospodarskoga kriminala i suzbijanja korupcije.

Njegov nasljednik Mladen Bajić zbog svega toga je pobrao zasluge. I zahvale. I povjerenje.

Šeretski osmijeh

"Šest godina Bajić je bio odvjetnik dok traje pljačka u državi - Brodosplit, Maestro, Podravka…Afere ne otkriva DORH već mediji, a Bajić zahtijeva istrage samo za one koji su u HDZ-u već otpisani. Tako je postupanje prema Polančecu počelo tek kada je izašao iz Vlade, za Rončevića je trebalo opet godina, ministre oko Brodosplita nitko ne dira, a o Kalmeti da i ne govorim", izjavio je zastupnik SDP-a Nenad Stazić u siječnju 2010. godine, upitavši premijerku Jadranku Kosor predlaže li Bajića za novi mandat zato da "dalje sluša nju kao i donedavno Sanadera te da i dalje šuti o onima koji su HDZ-u donijeli 10 mandata i na koje se bojite krenuti".

Danas se potpredsjednik Sabora Nenad Stazić šeretski nasmiješio dok je Mladen Bajić zahvaljivao novoj vlasti na povjerenju.

Politika ima državnog odvjetnika kakvog zaslužuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.