Kalmeta i Livaković pod još jednom istragom Uskoka, ovaj put zbog Fimi-medije

Foto: FAH

PROTIV Božidara Kalmete i Zdravka Livakovića pokrenuta je još jedna istraga Uskoka! Bivši ministar prometa i njegov državni tajnik pod istragom su zbog suradnje s agencijom Fimi-media.

Potvrdio je to u telefonskom razgovoru za Index sam Livaković, ali nikakve dodatne komentare nije želio davati.

Radi se o istrazi koja je pokrenuta zbog propagandnog filma "Prometna renesansa Hrvatske", kojeg je Kalmetino ministarstvo 2007. godine naručilo od firme Nevenke Jurak, koja je u suđenju za aferu Fimi-media nepravomoćno proglašena krivom i osuđena na dvije godine zatvora.

 


 

Nikad prikazani film plaćen 612 tisuća kuna

Kalmetu i Livakovića tereti se da su za predmetni film, koji nikad nije niti prikazan, platili 612.000 kuna. Uskok je otvorio istragu jer vjeruju da se radi o još jednom, do sada neprocesuiranom, slučaju izvlačenja proračunskog novca preko Fimi-medije.

Dok je trajala istraga za aferu koja još čeka pravomoćnu presudu Jurak je, prema tadašnjim medijskim napisima, istražiteljima priznala da je Kalmetino ministarstvo platilo za izradu propagandnog filma "Prometna renesansa Hrvatske", iako ugovor za ovaj posao nikad nije potpisan.


Sapunar teretio Kalmetu i za Fimi-mediju

Da će se ovaj film naručiti od Fimi-medije, navodno je dogovoreno na sastanku u Ministarstvu prometa, na kojem su sudjelovali Kalmeta, Livaković i bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar. Upravo je Sapunar krunski svjedok protiv Kalmete i Livakovića u aferi Remorker, a Kalmetu je, prema iskazima koji su iscurili u dnevni tisak, teretio i da je Hrvatskim autocestama (HAC) naredio da posluju s Fimi-medijom iako je, prema Sapunarovim riječima, znao da se radi o firmi za izvlačenje proračunskih sredstava.

Radi se, inače, o filmu koji traje sedam minuta i 18 sekundi, a sastavljen je uglavnom od arhivskih snimki, zbog čega se i sumnja da je bilo debelo preplaćen. Glavni akter tog promotivnog filma o gradnji autocesta u Hrvatskoj je, naravno, bivši premijer Ivo Sanader, a jedina osoba koja se u filmu osim njega pojavljuje je upravo Kalmeta.

Kalmetin odvjetnik uložio žalbu

Izvor blizak Uskoku Hini je potvrdio da je protiv dvojice okrivljenika doneseno rješenje o provođenju istrage zbog zlouporabe položaja i ovlasti. No, obrana se žalila na to rješenje pa ono još nije postalo pravomoćno.


Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da bi odluka o žalbama koje su na pokretanje posljednje istrage podnijeli Kalmetin i Livakovićev odvjetnik ovih dana trebala biti napisana i poslana strankama u postupku.

Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović izjavio je Hini da se cijeli slučaj bazira na istrazi koja je prije pet godina vođena u slučaju Fimi media, a u kojem već postoji niz pravomoćnih i nepravomoćnih presuda.

"Nakon te istrage proizašle su mnoge optužnice, imamo već pravomoćne i nepravomoćne presude, a pet godina od kada je istražena Kalmetina uloga dolazi novi zahtjev za istragom u tom slučaju", kazao je Vilajtović. Dodao je da se žalio i na Uskokovu tvrdnju da se radilo o naručenom filmu koji nije bio potreban.

"Tko to odlučuje što je potrebno, a što ne. Nedavno smo imali sličnu situaciju s monetizacijom oko koje je naručena studija za više desetaka milijuna kuna, a u konačnici se od monetizacije odustalo. To također znači da je plaćeno nešto što nije realizirano", kazao je Vilajtović.

Tko nakon Kalmete?

Kalmeta je, podsjećamo, ranije najavio da će, ako sud potvrdi optužnicu za aferu Remorker, ponuditi ostavku na sve stranačke funkcije. Kalmeta je u HDZ-u član predsjedništva i glavnog odbora, predsjednik HDZ-a Zadarske županije te izborni koordinator za IX. izbornu jedinicu.


Do toga će proći najmanje dva mjeseca, s obzirom da u tom roku Optužno vijeće mora odgovoriti na žalbe optuženih, te zatim i odlučiti hoće li optužnicu prihvatiti, odbaciti ili vratiti na doradu. No, već se počelo špekulirati tko bi mogao zamijeniti Kalmetu na mjestu izbornog koordinatora, što je za HDZ trenutno najvažnije pitanje, s obzirom da smo u izbornoj godini.

Kao kandidati se spominju zadarski dožupan Božidar Longin i prvi čovjek HDZ-a u Šibensko-kninskoj županiji Ante Kulušić, koji je postavljen na mjesto zamjenika koordinatora u IX. izbornoj jedinici.

"Ne vjerujem da će Kalmeta odstupiti, a sve ostalo je na Predsjedništvu stranke koje je izabralo koordinatore i njihove zamjenike", izjavio je Kulušić za portal ŠibenikIN.

Iako je Kalmeta najavio da neće ponuditi ostavku na mjesto zadarskog gradonačelnika, o toj se mogućnosti i dalje špekulira. Zadarski Radio 057 tako podsjeća da će se 14. lipnja navršiti dvije godine od početka Kalmetinog mandata, pa ako podnese ostavku nakon tog datuma nije nužno raspisati nove lokalne izbore, već gradonačelničku fotelju može preuzeti jedan od njegovih zamjenika - Zvonimir Vrančić ili Ivica Vlakić.

 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.