Katastrofalne posljedice poplava: U Gunji štete veće od 50 milijuna eura

Foto: Hina

STRUČNE ekipe koje rade na dezinfekciji, dezinsekciji i procjeni šteta na poplavljenim područjima županjske Posavine završile su posao u Račinovcima, a sada taj posao nastavljaju obavljati u Gunji i Rajevom Selu, potvrdio je danas ravnatelj Državnog ureda za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadran Perinić.

"Uputili smo prošlih dana apel mještanima tih sela da dođu svojim kućama i čini se da su čuli naš poziv, dolaze svojim kućama i pomažu ponajprije svojom prisutnošću kako bi mogli provesti mjere procjene šteta", kazao je Perinić dodajući da još nisu zatvoreni dijelovi nasipa kod Rajevog Sela i Račinovaca koji je Sava probila polovicom svibnja te poplavila dio županjske Posavine.

Tijekom ljeta bi se trebali zatvoriti probijeni dijelovi nasipa

Po njegovim riječima, Hrvatske vode rade na inženjerijskim rješenjima kako bi se probijeni dijelovi nasipa zatvorili, a procjenjuje se da bi se to trebalo dogoditi tijekom ljeta. Perinić je također naveo kako kroz probijeni dio nasipa kod Račinovaca još uvijek vode, koje su 17. lipnja poplavile to selo, istječu u Savu.

O kakvim je razmjerima poplave riječ govori i podatak da su Račinovci, kada je nasip popustio, bili potopljeni vrlo brzo, a visina vode dosezala je u pojedinim dijelovima sela i nekoliko metara. Bilo je potopljeno gotovo svih 450 domaćinstava u kojima živi oko 800 stanovnika o oni su evakuirani. Pod vodom je ostalo i oko 2000 hektara poljoprivrednog zemljišta i oko 1000 hektara šuma u tome kraju.

Vodostaj rijeke Save kod Županje u 10 sati iznosio je 242 centimetra što je za 9,5 metara niži vodostaj od povijesnog maksimuma koji je kod toga grada zabilježen 17. svibnja, kada je vodostaj dosegnuo razinu 1191 centimetar. Bitno je smanjena i brzina protoka Save kod Županje. Trenutačno iznosi 964 prostorna metra u sekundi dok je 17. svibnja Sava pored toga grada protjecala brzinom od čak 5500 prostornih metara u sekundi.

Građevinski radovi kreću od 1. srpnja

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš rekla je u emisiji Hrvatskoga radija A sada Vlada da se stanje na poplavljenim područjima polako popravlja "Sada postoje dijelovi u koje se može ući, pogledati, ali sada se vidi i razmjer katastrofe. Mulj se pretvara u prašinu, kada se sve očisti, ostat će kuće - bez namještaja, bez ičega, mi ih moramo urediti", izjavila je.

Ministarstvo je sklopilo sporazum s komorom inženjera graditeljstva, čije su ekipe volonterski izašli na teren kako bi procjenjivale stanje i radili zapisnike koje moraju potpisati vlasnici kuća, nakon čega će uslijediti troškovnici. "Imamo određena iskustva iz rata, pokušavamo se dobro organizirati i pripremiti, radimo zapisnike, izračunavamo troškovnike, mislim da je sat i pol do dva po objektu neophodan svakoj ekipi na terenu", kazala je ministrica te dodala kako očekuje da će popisivanje trajati oko tri tjedna, a od 1. srpnja planiraju pokrenuti i građevinske radove na obnovi zgrada.

"Nakon obavljenih inspekcija grubo se može reći da su 415 kuća opasne po život. Važno je napomenuti da neke kuće i ne izgledaju loše, ali je, primjerice, krovište u takvom stanju da bi se moglo svaki čas srušiti, objasnila je.

S poplavljenog područja odvezeno 17 tisuća prostornih metara otpada

Sa stradalog područja županjske Posavine do sada je odvezeno oko 17.000 prostornih metara raznog otpada na privremena reciklažna dvorišta te zbrinuto na propisan načun, izjavio je danas u Županji direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueller nakon obilaska poplavljenih područja.

"Obišli smo sva mjesta u kojima se provode mjere zbrinjavanja otpada i moram reći, ne samo da su mjere i plan učinkoviti, nego i da građani potpuno sudjeluju u svemu", izjavio je Mueller novinarima ocjenivši kako do sada na terenu "sve funkcionira savršeno".

Procijenio je da će posla s odvozom otpada s poplavljenih područja biti najvjerojatnije još do kraja lipnja.

"Prvi intenzivni tjedan je iza nas. Bit će još jedan takav tjedan jer će građani Gunje, kada kroz to mjesto prođu inspekcije, iznijeti svoj glomazni otpad. Imamo pedeset kamiona sa svom pratećom mehanizacijom", naglasio je Mueller podsjetivši da Fond otpad odvozi u suradnji s lokalnom samoupravom i kooperantima, građevinskim tvrtkama.


Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Goran Heffer ocijenio je također da na terenu sve funkcionira više nego dobro te se ne vidi s razine zaštite okoliša što bi to moglo ugroziti stanovništvo stradalih područja.

Na poplavljenim područjima, prema procjenama, ima oko 117 tisuća prostornih metara otpada iz kućanstava, s javnih površina i potopljenog odlagališta otpada u Gunji. Zbrinjavanje otpada provodi se sukladno Planu sanacije koji je izradilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a za to je u Fondu osigurano 50 milijuna kuna.

U Gunji štete od poplava preko 50 milijuna eura

Štete koje su poplavne vode rijeke Save sredinom svibnja načinile u Gunji, selu na jugoistoku županjske Posavine s oko 4.200 stanovnika, iznimno su velike i neće u konačnici biti manje od 50 milijuna eura, kazao je načelnik te općine Hrvoje Lucić.

"Radujem se najavi države da će obnoviti sve stradale objekte. Stižu nam i donacije, na kojima zahvaljujem ali sve je to malo u odnosu na štete koje su nam prouzročene poplavom. Vjerujem da će samo u Gunji štete biti između 50 i 60 milijuna eura", kazao je Hini Lucić dodajući kako bi proces obnove Gunje mogao potrajati i do dvije godine.


Po njegovim riječima, u selu se trenutačno obavlja procjena šteta na objektima te se odvozi uništeni namještaj i druge uništene stvari iz kuća u čemu je angažirano čak sedamdeset kamiona koji otpad odvoze na tri privremena odlagališta.

"Struje i vode još uvijek nemamo ali smo dobili obećanje da bi struju mogli sutra imati. Možemo koristiti jedino tzv. tehničku vodu koja nije za piće ali nam pomaže pri čišćenju i pranju uništenih prostora", kazao je Lucić rekavši kako je na javnim radovima u Gunji zaposleno 342 nezaposlenih mještana, što je, kako je ocjenio, veliki dobitak i za te ljude i za općinu.

Muškarci su angažirani na fizičkim poslovima iznošenja uništenog namještaja iz kuća, a žene na razvrstavanju odjeće i obuće iz donacije, kazao je Hrvoje Lucić izrazivši uvjerenje kako očekuje da se u iduća dva dana povuku i posljednje količine poplavnih voda iz gunjanskih okućnica.

Gunju je poplavila rijeka Sava nakon što su savske vode 17. svibnja probile nasip kod Rajevog Sela i Račinovaca. Iz sela su evakuirani svi mještani i dio stoke, ali su u poptunosti stradale kuće te gospodarski i drugi objekti. Odnedavno mještanima je dozvoljen ulazak u selo kako bi mogli raditi na čišćenju kuća uz uvjet da Gunju moraju napustiti do 18 sati.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.