Kaznene prijave protiv popisivača u RS-u koji ne rade po zakonu: "Rade na štetu bošnjačkog stanovništva"

Ilustracija: popis2013.ba

ADNAN JAŠAREVIĆ, direktor Fondacije "Popis 2013.", upozorio je u izjavi za agenciju Anadolija kako postoji niz problema u procesu provođenja popisa stanovništva na prostoru Bosne i Hercegovine, koji traje od 1. do 15. listopada, a posebno na prostoru Republike Srpske (RS), rekavši da to može utjecati i na konačan broj bošnjačke populacije u tom entitetu.

"Instruktori pogrešno instruiraju popisivače i oni ne žele u domaćinstvima popisati privremeno odsutne osobe. Kažu da te osobe moraju biti tu prisutne. Zakon ne poznaje tu kategoriju. To je direktno kršenje zakona! Dakle, imamo taj problem. Jer, može biti dijete na privremenom školovanju i roditelj ga, naravno, može popisati. Imamo brojnih takvih primjera u RS-u. Inače, 95 posto tih slučajeva događa se upravo u manjem bh. entitetu", govori Jašarević za AA.

Dodaje kako Fondacija "Popis 2013." reagira "prema nadležnim institucijama", te da će dati kompletnu pravnu pomoć svim osobama koje su tako oštećene, a za kaznene prijave protiv odgovornih osoba, prije svega popisivača, jer je to, po Jašareviću, direktno kršenje zakona.

Uz brojne, postoje i primjeri gdje popisivači u RS-u ne žele popisivati djecu ako su privremeno odsutna u situacijama kada ih, prilikom dolaska popisivača, želi popisati njihov djed, iako zakonske odredbe o popisu poznaju "glavu obitelji", odnosno domaćina, koji može popisati sve ostale članove domaćinstva.

"Ima dosta ispada"

To je u mnogim slučajevima upravo djed. Iz Fondacije "Popis 2013." ističu kako se često traže razne rupe u zakonu kako bi što manje ljudi drugih nacionalnosti u RS-u bilo popisano.

Jašarević kaže da popis ide svojim tijekom, ali priznaje kako "ima dosta ispada koji su u prvim danima popisa dosta učestali".

"Veliki broj je takvih situacija da popisivači ne žele da popisati privremeno odsutne ljude u domaćinstvima. To je jedan direktan udar na bošnjačku populaciju stanovništva jer, ponavljam, ne žele popisati ljude koji su iz nekih razloga, koje je zakon dopustio, odsutni. Naravno da to može utjecati na konačan broj bošnjačke populacije u RS-u", govori Jašarević.

"U dopisu je navedeno da popisivači nemaju pravo raditi te stvari i da u skladu sa zakonom moraju popisati privremeno odsutne. Apeliramo da se daju točni podaci popisivačima, a da popisivači rade svoj posao u sladu sa zakonom", istaknuo je Jašarević.

Nakon brojnih prijava o odbijanju popisivanja Bošnjaka širom BiH, apeliraju iz Fondacije "Popis 2013.", potrebno je prijaviti svaki slučaj kršenja popisnih propisa i procedura Agenciji za statistiku BiH i drugim relevantnim institucijama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.