Kerry: Asad mora otići, neka Rusija i Iran pomognu u mirnoj tranziciji

Foto: Hina

AMERIČKI državni tajnik John Kerry rekao je u subotu da sirijski predsjednik Bašar al-Asad mora otići, ali da trenutak njegova odstupanja treba dogovoriti kroz pregovore.

Kerry je obraćanje javnosti nakon razgovora s britanskim ministrom vanjskih poslova Philipom Hammondom u Londonu iskoristio za poziv Rusiji i Iranu da iskoriste svoj utjecaj i uvjere Asada da započne pregovore o političkoj tranziciji.

> Wikileaks objavio dokument o američkim planovima za destabilizaciju Sirije

"Mi morama početi s pregovorima. To je ono što tražimo i mi se nadamo da će Rusija i Iran, i bilo koja druga zemlja s utjecajem, pomoći u tome, jer je to ono što sprječava završetak krize," rekao je Kerry i pozdravio ruski doprinos u borbi protiv Islamske države u Siriji.  

"Mi smo spremni za pregovore. Je li Asad spreman za pregovore, stvarne pregovore? Je li Rusija sprema dovesti ga za stol?"

Kerry je ponovio da SAD već dugo poziva na Asadovo odstupanje s vlasti i istakao da se to ne mora dogoditi u "danima ili mjesecima" ili točno određenom roku.

"Ja samo znam da su ljudi u Siriji svoje već rekli nogama. Oni napuštaju Siriju".

Hammond je dodao da može prihvatiti zadržavanje Asada na vlasti tijekom procesa tranzicije, ali da on nema ulogu u dugoročnoj budućnosti Sirije, prenosi Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.