Kerry oštro opovrgnuo da je Izrael proglasio državom aparthejda

Foto: Guliver Image/Getty Images

AMERIČKI državni tajnik John Kerry kategorički je opovrgnuo da je ikada za Izrael kazao da je "aparthejdska država", priznajući ipak neizravno da je prije dva dana upotrijebio taj izraz.

"Ne vjerujem, nikada nisam ni javno niti privatno kazao da je Izrael aparthejdska država ili da to namjerava postati", priopćio je Kerry.

Američki portal Daily Beast objavio je u ponedjeljak navečer da je Kerry upozorio Izrael da bi mogao postati država "aparthejda" ako brzo ne sklopi mir s Palestincima.

Po portalu, koji tvrdi da posjeduje snimku izjave, Kerry je to kazao u petak na sastanku iza zatvorenih vrata u jednom think-tanku u Washingtonu.

"Uspostava dviju država bit će jedino realno rješenje. Jer bi jedna država na kraju postala ili država aparthejda s državljanima drugog ranga ili država koja bi oduzela Izraelu mogućnost da bude židovska država", rekao je tada Kerry.

"Nisam se rodio jučer da ne bih znao da se riječi mogu pogrešno protumačiti, čak nenamjerno, i kada bih mogao vratiti snimku natrag, izabrao bih drugu riječ", napominje Kerry u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.