Kineski predsjednik: Snažno ću napasti korupciju u vojsci

Foto: Hina

KINESKI predsjednik Xi Jinping u petak je izjavio da će snažno udariti po korupciji u redovima vojske, pozvavši vojnike da suzbiju koruptivno ponašanje i izaberu odanost komunističkoj partiji (KP), izvijestili su državni mediji.

Poruka o kažnjavanju mita i korupcije u oružanim snagama uslijedila je nekoliko dana nakon što je KP započeo istragu o ministru policije Zhou Yongkangu, najvišem dužnosniku koji je pao kao posljedica Xijove kampanje suzbijanja korupcije. Predsjednik Xi je u vojnoj bazi u južnoj provinciji Fujian vojnicima kazao da se prisjete koji su im prioriteti.

"Odlučno kažnjavajte korupciju, održavajte dobru sliku narodne armije od početka do kraja", kazao je Xi. Vojnici se moraju kloniti, istaknuo je Xi, "četiriju običaja" - formalizma, birokracije, hedonizma i ekstravagancije.

Predsjednik Xi se nalazi na čelu Centralne vojne komisije koja kontrolira oružane snage od 2,3 milijuna vojnika, najveće vojske na svijetu. Vojnike je u više navrata podsjetio da budu odani partiji.

Kina je započela intenzivniju borbu protiv raširene korupcije u vojsci krajem 90-ih i zabranila vojsci da sudjeluje u komercijalnim djelatnostima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.