Koliko nasilje na platnu utječe na stvarni život?

POKOLJ u kinu Denveru na premijeri novog filma o Batmanu, u kojem je 24-godišnji James Holmes ubio 12 a ranio 58 osoba, ponovno je aktualizirao temu - koliko nasilje kojem smo svakodnevno izloženi u vijestima, na filmu ili video igrama utječe na ljude. Neki američki psiholozi krivca za pokolj tražili su i u filmu. Obitelj jedne od žrtava najavila je tužbu protiv Warner Brosa, kompanije koja stoji iza filma.

"Djeca uglavnom igraju igrice u kojima se ubija"

Niz je slučajeva u kojima su ubojice oponašale filmske likove u svojim luđačkim pohodima. Psiholog Vladimir Gruden ističe kako je utjecaj nasilja u medijima velik, pogotovo na djecu koja se tek formiraju kao osobe.

"Uglavnom igraju igrice gdje se ubija. Kod djece najprije stvaraju jednu zabavu, a onda i osjećaj da to dijete vrijedi ako je uspješno pobijedilo i tako dalje", kaže Gruden.

Pretjerana izloženost nasilju pa bilo ono i samo na ekranu može uzrokovati tjeskobu i depresiju, sve ono što u kasnijoj dobi može prerasti u ozbiljnije psihičke probleme. Tu naravno veliku ulogu ima društvo, na prvom mjestu roditelji kako bi se razvio nužan unutarnji kontrolni mehanizam, ističe Gruden.

"Gdje ćemo mi znati dozirati do koje mjere je nešto dopušteno, a nešto nije", upozorava Gruden.

"Ako žemo optuživati filmove, onda možemo i muziku i književnost"

Redatelj Dalibor Matanić smatra kako za nasilje ne treba kriviti medije.

"Onda možemo optužiti i muziku, onda možemo optužiti i slikarstvo i književnost, a onda će cijela umjetnost biti inspiracija luđacima", naglašava Matanić.

"Krivce ne treba tražiti u filmu"

Ipak moguće su tužbe u konkretnom slučaju iako je Vrhovni sud SAD-a donio odluku po kojem je nasilje u flimovima i video igrama oblik izražavanja zaštićen prvim amandmanom, koji garantira slobodu govora. Odvjetnik Branko Šerić međutim ističe kako krivca treba tražiti u američkom krajnje liberalnom zakonu o kupovini oružja, a definitivno ne u filmu.

"Meni to zvuči kao da su neka plemena Indijanaca mogla tužiti filmsku industriju jer su vestern filmovi iskrivljavali sliku o njima i na taj način nanosile duševne boli", kaže Šerić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.