Kolinda se željela rukovati, a njemački predsjednik ju je potapšao po guzi

Foto: WOLFGANG KUMM/dpa/DPA/PIXSELL, Galerija: Hina

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ doputovala je u utorak u službeni posjet Njemačkoj. Hrvatsku predsjednicu u Berlinu je dočekao njemački predsjednik Joachim Gauck. Dok se ona željela službeno rukovati, Gauck je bio vrlo srdačan prema hrvatskoj kolegici. Nježno ju je grlio, čak pomalo i potapšao po guzi.

Hrvatska je predsjednica dočekana s državničkim počastima u dvorcu Bellevue, sjedištu njemačkog saveznog predsjednika. Nakon što se u predvorju dvorca upisala u knjigu gostiju, zajedno sa svojim njemačkim domaćinom u dvorištu dvorca izvršila je pregled počasne postrojbe.

Nakon izvođenja himni, dvoje šefova država pozdravili su se sa skupinom školske djece koja su mahala hrvatskim i njemačkim zastavama. "Ovo je drugo Vaše putovanje u inozemstvo. Drago mi je da ste se tako brzo odlučili doći", rekao je Gauck.

Prema njegovim riječima, intenzivne odnose dviju zemalja obogaćuju i Hrvati koji žive u Njemačkoj, prema njegovim riječima njih 230.000, kao i brojni njemački turisti koji ljetuju u Hrvatskoj. Ustvrdio je međutim da proces reformi u Hrvatskoj "još nije dovršen" i da su pred Hrvatskom veliki gospodarski izazovi, kao i potreba suočavanja s prošlošću.

"Hrvatska je most od EU prema tim zemljama. Vašom spremnošću za nastavak reformi ste dobar primjer ostalim zemljama u regiji koje žele ući u EU", rekao je Gauck i podsjetio kako su Nijemci poduzeli važne korake na polju suočavanja s prošlošću.


"Tu vam možemo biti partneri", poručio je Gauck.

Simbolična potvrda iskrenog prijateljstva

Predsjednica Grabar-Kitarović zahvalila se na dobrodošlici te je istaknula da je Berlin prva prijestolnica nakon Sarajeva koju posjećuje.

"Ovo doživljavam kao simboličnu potvrdu svestranih odnosa naših zemalja i iskrenog prijateljstva između naših građana", rekla je predsjednica.

Dodala je da pred  Hrvatskom stoji još veliki put reformi i da razumijemo ključnu ulogu Njemačke u europskoj i transatlanatskoj arhitekturi.

"Hrvatska zna gdje pripada i tko su joj prijatelji. Razmotrit ćemo stanje bilateralnih odnosa, agendu EU s posebnim naglaskom na prijavnicu za Schengen", rekla je Grabar-Kitarović dodajući da želi da odnosi dviju zemalja budu što snažniji u gospodarstvu.

"Sigurna sam da je ovo početak novog partnerstva između Njemačke i Hrvatske", poručila je predsjednica.

Gauck Hrvatsku stavlja na Balkan, a Grabar-Kitarović u Europu

Prilikom govora je postalo vidljivo da dvoje predsjednika, unatoč očito ujednačenim stajalištima glede jugoistočne Europe, posebice glede spremnosti na pomoć tim zemljama u euroatlantskim integracijama, različito gledaju na mjesto Hrvatske u tome kontekstu.


Dok je Gauck govorio o "zapadnom Balkanu", Grabar-Kitarović je govorila isključivo o "jugoistočnoj Europi".

"Hrvatska je primjer za druge države zapadnog Balkana", rekao je njemački predsjednik, spominjući pritom i ulogu Hrvatske kao poveznice između toga područja i ostatka Europe. "Pozdravljam namjeru Vaše zemlje da produbi suradnju na zapadnom Balkanu", rekao je.

"Njemačka želi samopouzdanu Hrvatsku, spremnu na reforme i prosperitetnu, kao bliskog partnera u Europskoj uniji. Ali želimo i Hrvatsku koja će biti svjesna svoje ključne uloge u jugoistočnoj Europi", poručio je njemački predsjednik.

Grabar-Kitarović je pak, naglašavajući otvorenost Hrvatske za suradnju sa susjedima u jugoistočnoj Europi, spomenula i spremnost na sudjelovanje u procesima poput "Brdo-Brijuni" i "Berlinski proces".

Hrvatska je primjer jugoistočnim zemljama

Ona se također zauzela za jačanje suradnje u srednjoj Europi, u području između Jadrana i Baltika i to ne samo u kontekstu energetike nego i u mnogo širem političkom kontekstu. Podsjetila je također da je Hrvatska primjer zemljama jugoistočne Europe.

"Ima ratnih rana koje treba zatvoriti", rekla je, podsjećajući da je Hrvatska spremna podijeliti svoje iskustvo u pristupu EU s BiH i drugim zemljama u susjedstvu.



 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.