Komad "svemirskog smeća" pao u brazilsko selo

KOMAD stare europske rakete u srijedu je pao u maleno brazilsko selo.

Dio "svemirskog smeća" je palo u selo Anapurus oko 6 sati ujutro, pišu brazilski mediji. Metalna kugla je pala blizu kuća te je oštetila drveće. Prije pada, seljani su čuli snažan prasak i vidjeli sjajan bljesak na nebu. Ted Molczan iz Toronta kazao je da vrijeme pada i lokacija upućuju na to da je krhotina bila dio rakete European Ariane 44L.

Na brazilskom blogu su se pojavile fotografije metalne kugle. Znatiželjni stanovnici su se okupili oko kugle prije nego su je pokupile vlasti. Ariane 44L je korištena za lansiranje dva komunikacijska satelita u orbitu 17. travnja 1997. godine.

Ovo nije prvi puta da "svemirsko smeće" pada u Brazilu. U ožujku 2008. godine je sličan okrugao objekt pao u ruralni dio grada Rio Verde. Zemljina orbita je puna dijelova raketa i nefunkcionalnih satelita. "Svemirsko smeće" predstavlja opasnost za duge satelite i svemirske letjelice u orbiti te se pokušava pronaći način kako ga se riješiti. Danas se prati oko 22 tisuće komada "svemirskog smeća" iz Zemljine orbite, piše Space.com.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.