Kraj eksperimenta: Besplatno studiranje se vratilo u Njemačku

Foto: Merlin Senger (Wikipedia)

NEŠTO manje od godine dana nakon što se britanska vlada pošteno opekla povećanjem trošarina na studiranje, postigavši apsolutno ništa osim prve faze dužničkog ropstva za nesretnu generaciju studenata, iz Njemačke javljaju da je studiranje opet besplatno na čitavom njenom teritoriju. 


Donja Saska je posljednja pokrajina koja je ukinula sve naknade i pristojbe na studiranje i tako zaokružila priču o borbi za povratak besplatnog visokog školstva u Njemačku.

''Naknade i pristojbe su socijalno nepravedne,'' rekla je Dorothee Stapelfeldt, senatorica znanosti u Hamburgu, za britanski The Times. ''One posebno obeshrabruju mlade ljude koji u obitelji nemaju tradiciju akademskog školovanja. Ključni je zadatak politike da osigura mladim ženama i muškarcima besplatan studij s visokim standardima u Njemačkoj.''

Potaknuta eksperimentima u društvenom inženjeringu i neoliberalnim strujanjima u ostatku Europe, Njemačka je naknade i pristojbe počela naplaćivati u 2006., nakon što je tamošnji ustavni sud odvagnuo da umjerene cijene uparene s povoljnim kreditima ne krše nacionalnu obvezu o univerzalno dostupnom visokom školstvu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.