Kršćani slave Veliku subotu, dan tišine i molitve

Ilustracija: Hina

VELIKA je subota, kršćanski blagdan koji se slavi dan prije Uskrsa. Posljednji je to dan svetog Trodnevlja i dan kada vjernici razmišljaju o muci i smrti Kristovoj.

Zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini Vazmeno trodnevlje. Velika subota dan je tišine i molitve, dan Isusovog počinka u grobu. Na današnji dan ne slavi se euharistijsko slavlje i ne dijeli se pričest. Stoga vjernici posjećuju posebno uređen Božji grob u crkvi. Dan je to koji najavljuje dolazak najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa, rekao nam je velečasni Dario Hrga.

"Vazmenu subotu, kada će mnogi, i oni koji su nekršteni i nekrizmani primiti sakramente, a i u konačnici, evo kada započinje naš najveći blagdan, to je Uskrs, tom misom subotom navečer. I u konačnici sam Uskrs, kada se u svim crkvama diljem svijeta najsvečanije slavi naš najveći kršćanski blagdan", rekao je velečasni Dario Hrga.

Za Veliku Subotu karakteristično je Vazmeno bdjenje koje se slavi noću. Kako je Velika subota dan pripreme za blagdan Uskrsa, mnogi kršćani produže post i na današnji dan. Kod kuće čiste, ukrašavaju pisanice, a u nekim dijelovima Hrvatske ukućani su se nekad umivali svježom vodom punom grančica i ljubičica kao simbol ljepote i čistoće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.