Lagarde upozorava SAD: Gurate cijeli svijet u novu recesiju!

Foto: Guliver image/Getty images

AMERIČKI zakonodavci prouzročit će veliki zastoj na svjetskim tržištima i gurnuti svijet u novu recesiju nastavi li se politika miješati u pokušaje povisivanja granice zaduživanja Vlade i ostanu li državne institucije i dalje u blokadi, upozorila je jučer šefica MMF-a Christine Lagarde.

Oštro upozorenje MMF-a stiže nakon vijesti o još jednim propalim pregovorima između predstavnika Republikanaca Johna Boehnera i predsjednika Baracka Obame.

Ako do 17. listopada, odnosno do četvrtka, ne bude postignut dogovor o povisivanju granice zaduživanja, SAD će biti prisiljene krenuti putem uobičajenim za slabije svjetske ekonomije - morat će smanjiti svoju potrošnju i odgoditi otplaćivanje dugova, što Lagarde smatra da će uzdrmati krhki gospodarski oporavak kako u SAD-u, tako i diljem svijeta.

"Ako postoji ovoliki stupanj poremećaja, nedostatak sigurnosti i povjerenja u SAD, to znači i moguće ozbiljne poremećaje u cijelom svijetu. U opasnosti smo da potonemo u još jednu recesiju", kazala je Lagarde.

"Kada ste najveće gospodarstvo po veličini na svijetu, kada ste utočište u gotovo svim uvjetima, kao što je dosad bio slučaj, ne možete si ovako nešto dopustiti", zaključila je.

Iz MMF-a posljednjih dana stižu oštra upozorenja Sjedinjenim Američkim Državama. Financijski savjetnik Međunarodnog monetarnog fonda Jose Vinals upozorio je da bi bankrot SAD-a mogao ugroziti oporavak cjelokupne globalne ekonomije.

"To bi predstavljalo šok za čitav svijet i imalo bi značajne posljedice po financijska tržišta diljem svijeta, a ne samo po SAD. Tako da je bolje da se nadamo da se to nikada neće dogoditi", rekao je Vinals na konferenciji za novinare u Washingtonu, tijekom koje je MMF objavio izvješće o "stabilnosti globalnih financija".

I američko Ministarstvo financija je također upozorilo da bi eventualni bankrot SAD, do kojeg bi moglo doći ako granica dozvoljenog duga ne bude podignuta, mogao izazvati financijsku krizu kao što je bila ona iz 2008., a možda i goru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.