Leković odgovorio glavnom uredniku Direktno.hr-a: "Nisam Vas učio da budete neprofesionalni"

Foto: FAH

NAKON što je Hrvatsko novinarsko društvo putem priopćenja osudilo članak o Josipu Manoliću objavljen na portalu Direktno.hr kao "senzacionalistički, krajnje neprofesionalan i neetičan postupak", na tom je portalu 12. lipnja objavljen članak u kojemu se napada sam HND, pod nazivom  "HND potpuno neprofesionalno u zaštiti totalitarizma, SDP-a i Udbe".

"HND je poznata organizacija koja se vodi načelom 'ili mi ili oni'", piše Direktno.hr.

Na tekst objavljen na portalu Direktno.hr reagirao je predsjednik HND-a Saša Leković putem otvorenog pisma, koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Otvoreno pismo gospodinu Nevenu Paveliću, glavnom uredniku portala Direktno.hr

"Gospodine Paveliću,

Vi, kao i ja, vrlo dobro znate da je tekst pod naslovom „HND potpuno neprofesionalno u zaštiti totalitarizma, SDP-a i Udbe“ koji ste potpisali, a na portalu Direktno.hr je objavljen 12. lipnja, krajnje neprofesionalan, neutemeljen i huškački. Zbog čega se pravite da to ne znate? Nadam se da nije razlog što upravo zbog pisanja i objavljivanja takvih tekstova dobivate plaću?

U tome tekstu niti je što istina niti ste išta demantirali iz priopćenja Hrvatskog novinarskog društva koje Vam je očito bilo povodom za pisanje toga pamfleta (što je uostalom vidljivo i iz teksta priopćenja objavljenoga uz Vaš tekst).

Spočitavanje HND-u nečega što se po Vašem mišljenju događalo u vrijeme kada mu ja nisam bio niti predsjednik niti član bilo kojega upravljačkoga tijela i dovođenje tih događaja i (tuđih) izjava u vezu sa mnom te odabrani naslov koji je posve neistinit i huškački sam po sebi sasvim sam siguran, bit će sa krvoločnom radošću dočekan među onima koji su mi, između ostaloga poslali i pismo s prijetnjom smrću izmišljajući slične razloge za to kao i Vi u svom tekstu. A da ne bi pogriješili mogu još jednom dobro pogledati i moju fotografiju objavljenu uz Vaš tekst. Od pomoći će im svakako biti i necivilizirani i bolesni komentari objavljeni ispod teksta".

"Kao jedan od Vaših prvih urednika nisam Vas učio da budete neprofesionalni"


"Kandidirajući se za predsjednika HND-a javno sam ponudio program čiji je temelj nepristrano i isključivo profesionalno zalaganje za integritet, novinara, medija i novinarstva a od prvog dana mandata samo to i činim, što nije teško provjeriti ako Vas zanima.

Kada me je neposredno nakon izborne skupštine HND-a na svome blogu, bez ijednoga dokaza, prostačkim rječnikom i lažima napao Igor Perternel, potpredsjednik HHO-a (usput, organizacije koja bi se trebala baviti zaštitom ljudskih prava) i kada je portal kojemu ste glavni urednik taj njegov napad objavio bez ikakve ograde i pitanja meni u telefonskom razgovoru ste mi se ispričali jer navodno to ne bi prošlo da ste Vi vidjeli na vrijeme. Uvažio sam Vašu ispriku vjerujući kako je zaista nemoguće da glavni urednik ozbiljnog medija može stajati iza takvoga postupka. Uostalom, dobro znam da Vas ja kao jedan od Vaših prvih urednika, u vrijeme dok ste radili u „Jutarnjem listu“ sasvim sigurno nisam učio da budete neprofesionalni.

No, tekst koji je povodom moga javljanja (i koji je, za razliku od nekih drugih huškačkih tekstova objavljenih na portalu Direktno.hr, makar potpisan) pokazao mi je da sam, na žalost, bio u krivu".

"Laži i podmetanja neće me spriječiti u obavljanju dužnosti"

"Kako god, dužnost predsjednika HND-a nastavit ću obavljati onako kako sam i započeo – odgovorno prema novinarima i profesiji, što ujedno znači i građanima Republike Hrvatske. U tome me svakako neće spriječiti laži i podmetanja koliko god uporna i dobro smišljena bila.

Nas kraju ali ne najmanje važno… Došavši na mjesto predsjednika HND-a potaknuo sam razgovore sa vlasnicima/upravama medija te sa redakcijama. Na jednom od tih razgovora (dio je održan, dio dogovoren, a dio tek treba dogovoriti) sa glavnim ravnateljem HRT-a pred još troje predstavnika HND-a te gospođom iz HRT-ove pravne službe (a ne vjerujem da bi i glavni ravnatelj zanijekao istinitost ovoga navoda) jasno sam i vrlo oštro prosvjedovao u ime HND-a zbog toga što je zabranjeno pozivanje novinara i suradnika portala Dnevno.hr i Direktno.hr u programe HRT-a".

HND protiv otkaza na HRT-u zbog "verbalnog delikta"

"Rekao sam da je to nedopustiva odluka jer unaprijed diskvalificira i onemogućava pravo na javni istup. Ukoliko je neki novinar osvjedočeni lažac, huškač, širitelj govora mržnje…ili njegovo/njeno sudjelovanje ne bi bilo od javnog interesa o tome bi trebao odlučivati urednik ili uređivački kolegij u svakom konkretnom slučaju. Ukoliko je pak u programu izrečeno bilo što utuživo to treba rješavati dostupnim Zakonskim sredstvima. Također sam, sa ostalim kolegicama i kolegama iz vodstva HND-a, na tom sastanku još jednom jasno naglasio da je HND apsolutno protiv otkaza na HRT-u zbog „verbalnog delikta“ bez obzira tko takav otkaz dobio.


I to i mnogo toga dugoga što mislim i radim kao predsjednik HND-a, pa tako i čitava ta organizacija, mogli ste doznati da Vam je palo na pamet pitati ili pročitati i prenijeti ono što sam rekao drugim medijima i novinarima koji su me pitali.

U želji da me slobodno i argumentirano kritizirate kada god za to budete imali dokaze a ne samo potrebu pozdravljam Vas i želim Vam svako dobro. Također Vas molim da mi pošaljete, ako nije problem, ime i kontakt osobe koja bi u ime izdavača portala Direktno.hr mogla dogovoriti sastanak sa vodstvom HND-a jer taj podatak ne mogu naći u impressumu portala. Naravno, uvijek sam otvoren i za razgovor s Vama i članovima redakcije na čijem ste čelu. Samo predložite termin.

Saša Leković, predsjednik HND-a".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.