Linić: Komunalna naknada je relikt socijalizma i treba je zamijeniti

Foto: Vlado Kos/Cropix

"NACRT prijedloga novog Zakona o porezu na nekretnine uskoro će biti gotov", istaknuo je ministar financija Slavko Linić na javnoj raspravi o ovom porezu održanoj u Osijeku.

Linić je naglasio kako će ovaj porez zamijeniti komunalnu naknadu, te da stoga nije riječ o novom nametu: "Komunalna naknada je na neki način relikt socijalizma i to treba zamijeniti. Prijedlog je Vlada i pustila u proceduru zato što smo ipak tvrdili da će dobrim dijelom novi porezni sustav vrijednosno biti prilagođen komunalnoj naknadi", rekao je Linić.

Cilj poreza na nekretnine jest da objekte koji se ne koriste stavi u funkciju: "Da li ih iznajmiti, da li koristiti za sebe, da li za bilo što drugo zato što tog trenutka ne bi plaćali porez nego isto kao da imaju stan u kojem stanuju", pojasnio je ministar financija.

Prihod od ovog poreza lokalna će samouprava moći ulagati u školstvo, zdravstvo ili kulturu. Gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo misli da u trošenje nenamjenskih sredstava treba ograničiti: "Ipak smatram da jedinicama lokalne samouprave treba dati određena ograničenja. Oni u nekom manjem obimu idu u zakonskom prijedlogu, a mislim da ograničenja trebaju biti nešto veća da ne bi došlo do rastrošnosti u nekim drugim stvarima, a da kapitalne investicije u tom zaostaju", ističe Bubalo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.