Lučka kapetanija Split nezakonito zadržala jahtu Atmosphere u luci Poljud?

Foto:Arhiva

MINISTARSTVO pomorstva, prometa i infrastrukture dobilo je predstavku punomoćnika vlasnika motorne jahte Atmosphere koja je u ponedjeljak usidrena u luci Poljud kraj Splita.

Jahta je nakon inspekcijskog pregleda Lučke kapetanije Split zadržana u luci no vlasnik o tome nije dobio nikakvu pismenu odluku, niti je naveden konkretan tehnički nedostatak zbog kojeg se jahta zadržava u luci.

Vlasnik je istog dana podnio i pritužbu zbog nezakonitog zadržavanja. Lučka kapetanija za idući je dan najavila dodatni inspekcijski nadzor. Dodatno je oduzeta i putovnica zapovjednika jahte i svi dokumenti jahte zbog čega ne može napustiti zemlju.

Istog dana vlasnika je kontaktirao punomoćnik Hrvatski operater prijenosnog sustava (HOPS) i naglasio da će se podnijeti zahtjev za zaustavljanje jahte ako ne plati štetu za oštećene električne kablove na koje je jahta naletjela jer su, prema riječima vlasnika, bili nepropisno označeni.

Lučka kapetanija Split nezakonito zadržala jahtu?

Vlasnik jahte sumnja da Lučka kapetanija Split odugovlači s drugim inspekcijskih pregledom sve s ciljem da se omogući HOPS-u zaustavljanje jahte.

U četvrtak su pravni zastupnici podnijeli još jednu predstavku Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu unutarnjih poslova i to u ime zapovjednika jahte, Francuza Richarda Laurenta Tibiena Di Panea.

Radi zaštite svojih ljudskih prava zapovjednik je podnio i kaznenu prijavu protiv službene osobe koja mu je oduzela putne isprave. Protiv zapovjednika jahte nije donesena nikakva odluka suda na koju bi se mogao žaliti pa je jedina mogućnost zaštite njegovih osobnih prava samo predstavka.

Index je u srijedu poslao upit Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture sa zamolbom na odgovor o tome u kojem je stanju postupak, što je s jahtom, kada će se vratiti dokumenti i po kojem pravnom osnovu je jahta zadržana u luci. Odgovor još uvijek nismo dobili.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.