Luka Mišetić: Presude pokazuju da Srbi nisu protjerani iz Hrvatske

Foto: FAH

LUKA MIŠETIĆ, jedan od odvjetnika koji je u Haagu branio Antu Gotovinu, uoči obljetnice "Oluje" komentirao je izjave srpskih političara.

Na svom je blogu prije nekoliko dana napisao kako Documenta i Srpsko narodno vijeće ne iznose istinite informacije u medije.

"Hrvatsko vodstvo nije imalo namjeru dozvoliti ubijanje Srba, pljačkanje i paljenje..."

"Moja najveća kritika na prezentaciju Srpskog narodnog vijeća i Documente je u tome što ta prezentacija izostavlja neke ključne zaključke, ne samo drugostupanjskog Vijeća nego i prvostupanjskog vijeća. Čak i u prvostupanjskoj presudi Vijeće je jednoglasno donijelo odluke da hrvatsko vodstvo nije imalo namjeru dozvoliti ubijanje Srba, pljačkanje, paljenje imovine... Zaključilo je da krajinski Srbi nisu bili protjerani iz Krajine, osim u četiri grada, a u drugostupanjskom postupku Vijeće je srušilo i zaključak da se radilo o protjerivanju Srba iz ta četiri grada", rekao je Mišetić za N1.

Također je komentirao izjave srpskog premijera Aleksandra Vučića te ministra Vulina, koji su posljednjih tjedana često komentirali "Oluju" kao velik zločin nad srpskim narodom.

"Vučićev režim ignorira presude međunarodnih institucija"

"Na vlasti u Beogradu je Vučićev režim koji je već pokazao da ignorira presude međunarodnih institucija. Naime, režim u Beogradu negira genocid u Srebrenici i skoro je izazvao incident zbog tog negiranja, traži veto Rusije u Vijeću sigurnosti zbog rezolucija koje osuđuju taj genocid. Isto ponavljaju i u slučaju Oluje, gdje tvrde da je 250.000 Srba protjerano iz Hrvatske iako presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde negiraju takve tvrdnje. Radi se o Vladi koja se temelji na tome da negira međunarodno pravo i međunarodne presude", rekao je.

"Što se tiče protjeranih Srba, prvostupanjsko vijeće je utvrdilo da se radilo o protjerivanju iz četiri grada i ta brojka bi bila negdje do 30.000 ljudi sveukupno, a ta presuda je ukinuta u drugostupanjskom vijeću tako da se u Hrvatskoj ne može tvrditi da je netko protjeran, to je pravni pojam. Ja bih rekao da se na temelju haških presuda ne može reći da su Srbi protjerani iz Hrvatske" dodao je na kraju te rekao da neće sudjelovati na mimohodu niti na obilježavanju obljetnice u Kninu, zbog neodgodivih obaveza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.