MMF za Index: Hrvatski BDP neće pasti za 1,1 nego za 1,5 posto!



ČLANOVI Vlade, ministar financija Slavko Linić te prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić danas su spremno komentirali prognoze MMF-a prema kojima se u ovoj godini očekuje pad BDP-a od 1,1 posto, te rast u sljedećoj od jedan posto.

Međutim, za Index je iz sjedišta MMF-a  potvrđeno da su ministri zaduženi za gospodarstvo i financije "komentirali" građanima zapravo bolje podatke, jer ažurni podaci govore da je projekcija pada BDP-a za ovu godinu 1,5 posto.  .

Kako su na slagali

Naime, aktualni podaci MMF-a za Hrvatsku kažu kako se očekuje pad BDP-a od 1,5 posto, a ne 1,1, kako su danas prenijeli gotovo svi mediji u Hrvatskoj, a što su članovi Vlade spremno komentirali. Nije aktualan podatak ni da MMF  predviđa rast od 1 posto za sljedeću godinu već je njihova ažurna prognoza nešto skromnija; očekuje se rast od 0,75 posto.

Nesporazum je nastao jer je MMF na službenim stranicama u utorak objavio pregled svjetske ekonomije za listopad 2012. Riječ je o dokumentu koji sadrži 250 stranica, a Hrvatska se spominje tek u dvije tablice iz kojeg je vidljivo da se za ovu godinu predviđa pad od 1,1 posto te rast za sljedeću godinu od 1 posto.


No, misija MMF-a bila je u Hrvatskoj prije samo desetak dana, a njihov izvještaj o ekonomskom stanju u Hrvatskoj star je samo tjedan dana. U tom izvještaju navode se drugačiji podaci od ovih koji su objavljeni u tablici.

MMF: Aktualni podaci za Hrvatsku su oni od 2. listopada

"Predviđa se da će se BDP dodatno smanjiti za 1,5 posto u 2012., dok će njegov skroman rast od 0,75 posto predviđen za 2013. biti potaknut očekivanim velikim javnim ulaganjima i malim poboljšanjem inozemne potražnje", stoji u tom izvještaju MMF-a od 2. listopada ove godine.

Kako je za Index potvrdila glasnogovornica MMF-a Angela Gaviria jedini aktualni podaci za Hrvatsku koji su ažurni su oni  iz detaljnog izvještaja za Hrvatsku objavljenog prije tjedan dana. Naime, naše pitanje glasilo je koji su podaci za Hrvatsku mjerodavni oni objavljeni danas ili od misije MMF-a koji su predali detaljni izvještaj prije tjedan dana.


"Aktualne brojke važeće za Hrvatsku su one koje su objavljene na stranicama MMF-a u tekstu 'Croatia- 2012 Article IV Consultation Concluding Statement of the Mission' od 2. listopada", rekla je u izjavi za Index glasnogovornica MMF-a.

Taj dokument, da ne bi bilo zabune, na hrvatskom jeziku nalazi se i na službenim stranicama Hrvatske narodne banke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.