MOL odustaje od izvanredne isplate dividende INA-e zbog pada cijena nafte

Foto: Hina

MAĐARSKI MOL odustao je od isplate izvanredne dividende INA-e u ukupnom iznosu od 2 milijarde kuna.

"U ime MOL Hungarian Oil and Gas Public Limited Company želimo obavijestiti Upravu INA Industrija nafte d.d. da, uslijed padajuće cijene nafte i njenog mogućeg negativnog utjecaja na Inu, MOL kao odgovoran dioničar, obustavlja svoj zahtjev da se sazove izvanredna skupština dioničara Ine s prijedlogom izvanredne isplate dividende“ , navode iz MOL-a.

MOL je krajem studenog prošle godine, od upravnog odbora Ine zatražio da sazove izvanrednu skupštinu dioničara koja bi trebala odlučiti o isplati izvanredne dividende.

Na toj skupštini namjeravali su tražiti da Ina isplati dividendu u ukupnom iznosu od 2 milijarde kuna, koja se trebala isplatiti iz zadržane dobiti.

Vrdoljak: Drago mi je da je MOL odgovoran partner u Hrvatskoj

Mađarski MOL je odustao od isplate dividende INA-e u iznosu od dvije milijarde kuna. Razlog odustajanja su sve niže cijene nafte, koje bi mogle negativno utjecati na poslovanje INA-e.
 
"Drago mi je čuti da ovo pokazuje naznake da postoji odgovoran partner u Republici Hrvatskoj i da želi investirati u Republiku Hrvatsku i da neće dobiti sve ono što su zaradili u Hrvatskoj i odnijeti u Mađarsku, nego investirati u naše rafinerije i u eksploataciju istraživanja plina i nafte u Hrvatskoj. Ono što smo radili u proteklih godinu i pol dana je pokušati objasniti da mi trebamo odgovornog strateškog partnera. Drago mi je da to sada polako postaju biti," rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. MOL je krajem studenog prošle godine, od upravnog odbora INA-e zatražio izvanrednu skupštinu dioničara kako bi se odlučilo o isplati izvanredne dividende.
 
"Da zaključim, INA će biti integrirana hrvatska kompanija regionalnog interesa sa svojim partnerima koji će biti odgovorni prema energetskoj slici Republike Hrvatske i prema INA-i, bio to MOL ili ne," zaključio je ministar Vrdoljak. Ova je odluka pozitivna za poslovanje INE koje će ove godine biti pod pritiskom niskih cijena nafte i nižih cijena derivata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.