Margetić: Preko Hypo Grupe "oprano" 47,7 milijardi eura

Foto: Hina

DOMAGOJ MARGETIĆ ustvrdio je u petak da je preko Hypo Grupe "pranjem novca" na tajne račune izvučeno 47,7 milijardi eura, a radilo se o novcu izvučenom iz Hrvatske od početka 90-tih godina kroz privatizaciju stanova, poduzeća, donacija i dr.

"Austrijska Hypo banka u Hrvatsku je agresivnije ušla 1995. i 1996. godine, a njezina primarna uloga bila je pranje novca s tajnih računa na koje je bio transferiran novac iz javnih i crnih fondova iz Hrvatske", kazao je Margetić na izvanrednoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavio podatke i dokumente do kojih je došao dok je kao istraživački novinar pisao o "Aferi Hypo".

Margetić je detaljno govorio kako je iz Hrvatske, ali i drugih zemalja bivše SFRJ, izvlačen novac preko Hypo Grupe i tko je u tome sudjelovao, o čemu je više puta svjedočio u Europskom parlamentu, Europskoj komisiji i pred različitim istražnim tijelima Austrije, Njemačke, Hrvatske, Srbije i BiH.

Tvrdi da je u to umiješano niz hrvatskih političara, bankara i poduzetnika, kao i brojne tvrtke.

Naveo je kako je izvučeni novac "opran" putem više pravnih i fizičkih osoba kroz dugoročne i kratkoročne devizne depozite, fiktivne kredite, fiktivne sindicirane kredite, fiktivnu dokapitalizaciju banaka i povezanih računa, tri poduzeća u Švicarskoj, 55 tajnih fondacija u Liechtensteinu te kroz ulaganja u nekretnine.

"Poanta 'afere Hypo' nije samo tko su bili korisnici kredita već i porijeklo novca kojim je Hypo banka raspolagala. To je bio izvorno hrvatski novac, jer kada je Hypo banka plasirala tih 47,7 milijardi eura 'banka matica1 u Klagenfurtu je u svom temeljnom kapitalu imala samo 244,5 milijuna kuna", rekao je Margetić upitavši se otkuda tolika razlika u kapitalu.

Podsjetio je da su pranje novca prvi otkrili inspektori Ministarstva financija 1999. godine, kada su započeli istragu o poslovanju Hypo Grupe u Hrvatskoj. "Danas na osnovu brojnih dokumenata točno znamo kod koje je fizičke i pravne osobe taj novac završio", kazao je Margetić.

Također je ustvrdio kakoje u "Aferi Hypo" Austrija oštećena za oko 30 milijardi eura, a austrijska pokrajina Koruška za 11 milijardi eura koje bi trebala sanirati, a ne može to učiniti.

"Većina tih gubitaka nastala je u poslovima s hrvatskim pravnim i fizičkim osobama i može se dogoditi da u jednom trenutku Austrija za te iznose tereti Hrvatsku ili da sanacija hrvatske Hypo banke padne na naš teret", upozorio je Margetić.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.