Marx 21. stoljeća Thomas Piketty: Neki u EU žele Grčku izbaciti iz eurozone

Foto: Hina

THOMAS PIKETTY, francuski ekonomist čija je knjiga o ekonomskoj nejednakosti privukla veliku pažnju svjetske javnosti i postala bestseler, a koji večeras gostuje u zagrebačkom HNK, kaže da europski političari riskiraju gurajući Grčku iz eurozone.

"Stav određenih ljudi u Bruxellesu i Berlinu je: izgurajte Grčku van", rekao je Piketty u intervjuu za Bloomberg TV.

Grčka je najzaduženija članica europske unije, i trenutno pregovara s međunarodnim kreditorima, odnosno Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom o uvjetima nastavka programa pomoći čija je ukupna vrijednost 240 milijardi eura.

Situacija u kojoj se Grčka našla, da je ovisna o novcu Europske središnje banke, mogla bi je dovesti do bankrota u vrlo kratkom roku, te do izlaska iz eurozone.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u više navrata je izjavila da želi da Grčka ostane u eurozoni, dok je francuski predsjednik Francois Hollande prošlog tjedna izrazio zabrinutost zbog odugovlačenja pregovora.

Piketty smatra da nedostatak zajedničkog djelovanja europskih institucija šteti budućnosti eurozone.

Njemačka i Francuska imaju pogrešan odnos prema Grčkoj ali i sebi

Njemačka i Francuska ne samo da imaju pogrešan odnos prema Grčkoj, već i prema sebi, smatra Piketty.

"Trebamo više političke integracije, više demokratskih institucija. Ne možete voditi politiku kroz sastanak ministara financija", kaže Piketty.

Piketty se u intervjuu za Bloomberg TV osvrnuo i na poziciju Velike Britanije, koju očekuje referendum o izlasku iz Europske unije.

On smatra da će u njihovom slučaju teret izlaska snositi Velika Britanija, a ne kontinentalni dio Europe. Britanski premjer David Cameron obećao je biračima referendum o izlasku iz EU, ako bude izabran na izborima sljedećeg mjeseca.

"Mnogi u kontinentalnom dijelu EU su već umorni od britanskog stava prema Uniji i smatraju da 'ako žele izaći, neka odu, njihov problem'", kaže Piketty. i dodaje da će "Teret izlaska snositi Velika Britanija, a ne ostatak EU".
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.