Medicinarke u borbi za budućnost: "Petogodišnji školski program je osuđen na propast"

Foto: Arhiva

UČENICI i roditelji učenika strukovnih srednjih škola smjer medicinska sestra/tehničar opće njege, na štandovima u središtu Pakraca i Požege organizirati će potpisivanje peticije. Potpise će prikupljati jer im "nije im osigurano ostvarivanje Ustavom zajamčenog prava na obrazovanje pod jednakim uvjetima". Peticija je organizirana na nivou države.

Učenici smatraju da ih obrazovni sustav svrstava u neravnopravan položaj s ostalim nestrukovnim školama poput gimnazije jer se prilikom upisa na više i visoka učilišta medicinskog usmjerenja, boduju samo općeobrazovni predmeti. Dodaju i kako je ovaj pilot projekt osuđen na propast.

"Najveći problem je petogodišnji program koji je osmišljen kako bi se prilagodio EU, prema kojem u ovom zanimanju treba imati 10 godina općeg i barem 3 godine stručnog obrazovanja. U našem slučaju je to 8 godina osnovne škole, dvije godine opće predmetne nastave i tri godine stručnih predmeta. To znači da mi trebamo u lipnju polagati maturu za 4 godine općeg srednjoškolskog obrazovanja, a mi smo navodno te 4 godine obradili samo u prve dvije što je nemoguće i u praksi neprovedivo", kazala je Mihaela Pranjić iz Vidovaca za 034portal.

Preko 1800 sati prakse

Martina Čondrić iz Dervišage želi da se njihovo školovanje u struci vrednije te da imaju prednost pri upisu u odnosu na ostale škole. Napominje kako su oni trenutno u rangu s drugim školama.

"Logično je da će, primjerice, gimnazijalac bolje riješiti maturu jer mi zadnje tri godine imamo samo struku i praktički ne izlazimo iz bolnice i škole. Odlična sam učenica, ali ne mogu stići sve odraditi, uz preko 1.800 sati prakse godišnje", pojašnjava Martina i dodaje da bi im se trebalo omogućiti polaganje strukovne mature ili da ne polažu opće predmete.

Strahuju kako bi lakše upisale fakultet sestrinstva da su išle u gimnaziju i boje se da bi nakon petogodišnjeg školovanja mogle ostati samo na toj školi.

Učenici prigovaraju i na nespremnost sustava na projekt u koji su se upustili. Za veliki dio predmeta nisu imali udžbenike, te je bilo previše nepoznanica. Medicinarima je staž obavezna i odrađuju ga bez naknade na 5. godini škole dok oni koji završe 4. godinu srednje škole mogu stažirati za 1600 kuna, piše 034portal.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.