Međimurski učenici u strahu od Roma koji ih premlaćuju

Foto: HR Foto/Stjepan Rodinger

NACIONALNO vijeće učenika Republike Hrvatske pozvalo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Vladu RH da se uključe u rješavanje problema koji muči međimurske učenike. Kako tvrde, izloženi su stalnim napadima skupina nasilnih Roma, piše eMedjimurje.

"Dosta nam je teroriziranja koje nad nama vrše Romi! Dosta nam je toga da živimo u strahu od mogućih napada. Dosta nam je toga da se bojimo ići po parku ili po gradu od eventualnih (ne)verbalnih napada. Vi mislite da znate kako ja nama. Vi mislite da znate o kakvom problemu se radi. Vi mislite da se suosjećate s nama. Ne, vi ne znate kako je nama. Vi samo mislite da znate", poručio je na sjednici s Ministarstvom znanosti, Ivan Marciuš, predsjednik Vijeća učenika Međimurske županije Ivan Marciuš.

Portal prenosi i pismo jedne učenice iz Čakovca koja strahuje od čestih napada na putu u i iz škole.

"Ne želim ispasti mrzitelj manjina ili rasist, ali za sve postoje neke granice. U posljednjih nekoliko tjedana njihovo vrijeđanje, maltretiranje (psihičko i fizičko) svakodnevno uznemiruje sve više i više učenika koji putuju autobusima. Svaki dan čujemo o novim slučajevima njihovih prijetnji i napada. Jedan dan pretuku ovoga zbog cigarete, drugi dan pretuku drugoga i traže novac, kopaju po novčanicima, džepovima i privatnim stvarima.Napadaju ljude, pojedince, dok su sami u grupama po 10 - 15 Roma", te dodala da policijski službenici sjede u službenom autu, sve vide, ali ništa ne čine. 

Predsjednik Vijeća učenika MŽ, Ivan Marciuš, ističe da je glavni problem u tome što se problematične nasilne skupine ne sankcionira što je potrebno za prevenciju nasilja i ostalih sukoba.

"Mi u Međimurju smo naučeni šutjeti i trpjeti ono što nam se nameće. Sada jasno i glasno kažemo dosta. Roditelji se boje poslati svoju djecu u školu. Učenici u strahu idu u školu i iz škole. Mi pričamo o nekoj socijalizaciji? Svako selo u kojem ima imalo Roma u Međimurju ima novu školu s dvoranom. Koja je svrha toga ako efekt izostaje? Koja je svrha naše policije i ostalih službi ako ne može postupati prema njima kao i sa ostalima", upitao je predsjednik Vijeća učenika MŽ.

Darko Tot, načelnik Sektora za potporu sustavu i programe Europske unije, iskazao je volju za rješavanje tog problema u Međimurskoj županiji, baš kao i predstavnici MZOS-a koji smatraju da taj problem treba hitno riješiti.

Ipak, treba naglasiti da je pitanje romske manjine izrazito osjetljivo te da se probleme s izdvojenim problematičnim skupinama ne smije generalizirati i time stvarati zaključke o čitavoj populaciji Roma. Takav pristup može samo odmoći njihovoj društvenoj integraciji. Ono što se u hitnom rješavanju ovog problema ne smije dogoditi jest razvoj dodatnih predrasuda i stereotipa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.