Met Office: 2016. će biti još toplija, krivi smo mi i El Nino

Foto: 123rf

KLIMATSKI sustav prolazi radikalne promjene koje bi mogle dovesti do još većih temperaturnih rekorda, ako je vjerovati prognozi Met Officea.

Novi podaci služe kao protuargument tezi da globalno zatopljenje popušta, piše Independent. Upravo taj razvoj događaja trebao bi natjerati svjetske vođe da dogovore jedinstvenu strategiju za borbu protiv stakleničkih plinova, koju trebaju donijeti u Parizu tijekom prosinca.

Vjeruje se da je Zemlja ušla u period podizanja temperature zagrijavanjem Pacifika, što može donijeti grozne posljedice, poput velikih suša i ekstremnih vremenskih uvjeta diljem svijeta.

Porast globalne temperature

Prognostičari najavljuju kako bi El Nino mogao biti jak kao 1997. i 1998. godine, kada je uzrokovao smrtonosna klizišta u jugoistočnoj Aziji i ekstremno vrijeme u mnogim drugim dijelovima svijeta.

Prosječna globalna temperatura također bi mogla porasti, iako je već ove godine srušila rekord. Očekuje se da će ovogodišnji rekord sljedeće godine biti srušen, što će biti već treća godina zaredom.

El Nino je već oslabio indijsku sezonu monsuna i povećao rizik od suša u Južnoj Africi, Indoneziji i Australiji. Moguće je da će donijeti i česte kiše u Kaliforniju, koja se ove godine borila sa sušom.


El Nino obično traje od 9 mjeseci do dvije godine, iako potencijalno može trajati i do četiri godine.

Ovakve klimatske promjene već su se događale, no zbog efekta koje na temperaturu imaju plinovi u atmosferi, razlike postaju još drastičnije.

Za velik dio ekstrema možemo kriviti ljudski faktor

"Mnogo ovakvih stvari mogu se dogoditi bez ljudskog faktora, no ovo sad ipak se događa i zbog aktivnosti čovjeka. Kada se dogodi El Nino, radi se tek o dodatku koji još više podiže globalnu temperaturu. To je ekstra uvjet koji dovodi do obaranja rekorda", rekao je Rowan Sutton.

"Ukoliko ne dođe do velike vulkanske erupcije vjerojatno je da će globalne temperature u 2014., 2015. i 2016. biti među najtoplijim ikad izmjerenim. El Nino je vrlo važan faktor, no on je samo dodatak globalnom zagrijavanju za koje je odgovoran ljudski faktor", dodao je Sutton.

El Nino se događa kada vjetrovi koji cirkuliraju iznad Pacifica oslabe, zbog čega se površina oceana zagrijava iznad uobičajene razine. Obično povećava vjerojatnost suše u dijelovima Azije, Australije, južnom i sjevernom dijelu subsaharske Afrike i Centralne Amerike, no donosi i tendenciju vlažnijeg vremena u ekvatorijalnoj istočnoj Africi i jugu SAD-a.

Vjeruje se da je El Nino odgovoran za serije neobičnih vremenskih uvjeta ove godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.