Milanović: Vlakovi su potpuno hrvatski proizvod koji bi trebalo prodati u inozemstvo

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Vlade Zoran Milanović poručio je u srijedu iz Koprivnice, u koju se dovezao prvim od 44 motorna vlaka koja za HŽ proizvodi Končar -Električna vozila, kako je riječ o potpuno hrvatskom proizvodu koji bi trebalo pokušati prodati u inozemstvo.

"Vlakovi će izići iz hrvatskih tvornica i rezultat su rada i dizajna naših ljudi, financirali su ga HŽ Putnički prijevoz, Hrvatska banka za obnovu i razvoj, dakle potpuno hrvatska priča i trebalo bi je pokušati prodati u inozemstvo", rekao je Milanović.

Izvozu se, kaže, nada no ništa se, ističe, ne može na silu.

"Zato i idemo u zemlje srednje Azije, bivšeg SSSR-a, jer oni imaju potrebu za ovakvim stvarima", rekao je Milanović.

"S posebnim ponosom danas smo se vozili redovitom vožnjom ovog prvog od 44 vlaka i čestitam svim sudionicima tog posla, a prije svega Končaru, HŽ Putničkom prijevozu i HBOR-u. Ovo je primjer kako treba funkcionirati gospodarstvo u cjelini: domaća pamet, kompletno domaća tvrtka, domaća banka koja to financira i domaći korisnik", rekao je zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić.

Do početka 2017., kazao je, imat ćemo gotovo u potpunosti obnovljen vozni park, a željeznica bi polako trebala zauzeti mjesto koje joj u društvu pripada.

"Ovaj vlak za putnike znači da će se ubuduće voziti u modernom i udobnom vlaku. Vrijednost jednog vlaka je oko pet milijuna eura, a ukupna vrijednost za sva 44 vlaka je 1,6 milijardi kuna.

Do kraja godine još će biti isporučeno 16 vlakova, a do početka 2017. svi, najavio je predsjednik uprave HŽ-a Dražen Ratković. Sigurno će se povećati i broj i frekvencija vlakova", rekao je a očekuje i povećan broj putnika.

"Ovaj vlak spada u visoku tehnologiju i malo je država u svijetu koje ovladavaju takvom tehnologijom pa stoga možemo biti ponosni", poručio je predsjednik Uprave Končar Elektroindustrija Darinko Bago.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.