Milanović na dvodnevnom summitu NATO-a u Chicagu: Top tema sastanka bit će situacija u Afganistanu

U CHICAGU počinje dvodnevni NATO summit, koji je prema najavama, najveći dosad sa sudjelovanjem 60 zemalja i organizacija. Mjere sigurnosti na najvišem su nivou, a top tema sastanka članova najvećeg vojnopolitičkog saveza na svijetu bit će Afganistan.

Afganistan i daljnja uloga NATO saveza u toj zemlji jedna je od glavnih tema suumita na kojem se očekuje i sudjelovanje afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia. Predsjednik Ivo Josipović neće sudjelovati na summitu ali je otkrio da se razmatra povlačenje međunarodnih mirovnih snaga iz Afganistana.

Sudionici susreta vodećeg svjetskog vojnopolitičkog saveza raspravljat će i o "Arapskom proljeću", gospodarskoj krizi, aktualnim problemima s Iranom te stanju u Siriji. Na rasporedu je i odnos s Rusijom čiji je predsjednik Vladimir Putin odbio doći na summit. Hrvatsku uz inoministricu Vesnu Pusić i ministra obrane Antu Kotromanovića, ipak predstavlja i premijer Zoran Milanović koji se dvoumio oko odlaska u SAD jer je tijekom popunjavanja obrazca za izdavanje vize morao odgovarati na pitanja poput "jeste li terorist ili krijumčar drogom".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.