Milanović se zahvaljuje Bajiću: Napravio je puno toga dobroga

Foto: Hina

DANAS će na zatvorenom dijelu sjednice Vlada predložiti Dinka Cvitana kao nasljednika Mladena Bajića! Potvrdio je to Zoran Milanović na početku sjednice Vlade čime pokazuje u kojem smjeru ide SDP-ova borba protiv korupcije.

"Zahvaljujem Bajiću nakon 12 godina mandata na svemu što je bilo dobro, a toga je bilo puno više od onoga što mislim da nije bilo dobro, a o tome sam govorio prije četiri godine", rekao je Milanović.

"To bih mogao i danas ponoviti, ali to, naravno, nema nikakve veze s optužbama, difamacijama i klevetama koje se ovih dana o njemu mogu čuti u dijelu javnosti", rekao je Milanović.

"Oni koje svrbi neka se češu. Bit će ih i ubuduće, a zadatak novog državnog odvjetnika je da takvima stane na rep", poručio je.

Državni odvjetnik postaje zamjenik, a zamjenik državni odvjetnik

Podsjetimo, imenovanjem Cvitana, dosadašnji državni odvjetnik postaje zamjenik, a zamjenik državni odvjetnik.

Bajićev mandat istječe 23. travnja.

Dinko Cvitan u listopadu 2005. godine imenovan je na mjesto zamjenika glavnog državnog odvjetnika nakon čega je preuzeo USKOK. Sudeći prema višegodišnjoj suradnji Cvitana i Bajića a i prema novom odnosu, ništa se u Državnom odvjetništvu neće promijeniti. Cvitan devet godina stoji uz bok Bajiću, i ne otvara ladice koje politički nije pametno otvarati. O svim aferama koje je DORH zataškavao pročitajte ovdje.

Milanović prije četiri godine: Bajić mora otići!

Prije četiri godine, SDP-ovci su bili složni u jednom: Bajić mora otići. Jasno je to kazao u jednom intervjuu Zoran Milanović u kojemu je optužio Bajića da je radio po nalogu vrha HDZ-a te da ne želi reći tko je kočio istrage!


Podsjećamo, upravo je SDP-ova koalicijska vlada, na čelu s Ivicom Račanom, 2002. Bajiću dala prvi mandat u DORH-u. Račan je Bajića za nasljednika Radovana Ortynskog izabrao tvrdeći da se radi o čovjeku koji nije politički kadar i kojeg ne prate nikakve afere.

Iako je HDZ Ive Sanadera već 2003. godine preuzeo vlast, Bajić je ostao u uredu glavnog državnog odvjetnika. Štoviše, Sanaderova vlada 2006. godine dala mu je i drugi mandat, a u Saboru je izabran gotovo jednoglasno; podršku drugom mandatu za Bajića dali su i zastupnici SDP-a, tada još predvođenog Račanom.

No, predomislili su se nakon što je vlada Jadranke Kosor 2010. odlučila Bajiću udijeliti i treći mandat. SDP-ovci su tada u Saboru tvrdili da Bajić ne može nastaviti obnašati dužnost glavnog državnog odvjetnika zato što radi po diktatu HDZ-ove vlasti, zbog čega su neki u državni nedodirljivi od kaznenog progona. Arsen Bauk glavnog državnog odvjetnika tada je prozvao "Stand Bajić", a Milanović je otvoreno najavljivao da će Bajića smijeniti kada SDP preuzme vlast.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.