Milanovićeva odlučna predaja: Promijenit će "lex Perković", ali traži zaštitu od Barrosa!

Foto: Željko Hajdinjak / Cropix

ZORAN MILANOVIĆ Europskoj komisiji odlučno je rekao "da". Zakon o europskom uhidbenom nalogu, kontroverzni "lex Perković", uskoro će se mijenjati.

"Ministar zaključno u ime moje Vlade ističe kako će Hrvatska poduzeti potrebne mjere da bi Zakon o pravosudnoj suradnji uskladi sa s pravnom stečevinom prihvaćenom u vrijeme pristupnih pregovora", napisao je Milanović šefu Komisije Joseu Manuelu Barrosu, referirajući se na pismo koje je ministar pravosuđa Orsat Miljenić ranije poslao potpredsjednici Komisije Viviane Reding.

Žrtva "europske agresije"

Pismo koje je Milanović poslao Barrosu objavljeno je na službenim stranicama Vlade, a citirana rečenica zakopana je između Milanovićevih pritužbi na račun nepravednog položaja u kojeg Europa stavlja Hrvatsku i oštre političke retorike Viviane Reding. Međutim, iako svoju Vladu predstavlja kao žrtvu "europske agresije", Milanović je Barrosu ipak jasno dao do znanja da će se pokoriti željama Europske komisije.

"Ističem kako se ne radi o nespremnosti Hrvatske da provede EUN, već o različitom tumačenju prava svake države članice EU na punu ravnopravnost u odnosu na ostale. Kad je riječ o EUN i načinu njegove primjene, to nažalost nije slučaj", navodi Milanović na samom početku pisma.


Premijer ističe isto što je Miljenić ranije poručio Reding: Hrvatska je već izvršila 19 od 119 zaprimljenih uhidbenih naloga. "Neke države članice svojevremeno su stavile trajna vremenska ograničenja na provedbu EUN. Hrvatska je stoga osobito zabrinuta zbog činjenice da se EUN ne provodi jednako na čitavom teritoriju Europske unije, te se građani država članica u istim pravnim situacijama tretiraju na različit način što u konačnici dovodi do pravne nesigurnosti", napisao je Milanović.

Premijer traži zaštitu

Ovom pravedničkom vapaju usprkos, "lex Perković" će ipak biti promijenjen. A Milanović je od Barrosa čak i zatražio da ga zaštiti od dvije činovnice koje ga "proganjaju": potpredsjednice Komisije Reding i njene glasnogovornice Mine Andreeve.

"Nažalost, od Vas kao predsjednika EK moram zatražiti zaštitu, ali i obrazloženje, kako je moguće da se jedna država članica EU izravno optužuje da štiti 'komunističke ubojice i kriminalce'. Želim Vas u tom kontekstu izvijestiti kako već mjesecima upravo moja Vlada nastoji okupiti parlamentarnu većinu kako bi se u Ustavu RH ukinula zastara upravo za kaznena djela političkih ubojstava, kako bi se preživjelim počiniteljima moglo suditi. Toliko o motivima 'zaštite komunističkih ubojica'. S obzirom da i Vi i ja dobro znamo da glasnogovornici ne govore u svoje osobno ime, dodatno me zabrinjava rječnik predstavnice potpredsjednice Reding, koji je istovjetan rječniku hrvatske političke oporbe. Želim vjerovati da se radilo o neovlaštenom istupu učinjenom bez znanja gđe. potpredsjednice", napisao je Milanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.