Milanoviću, kakvi su ti to ministri?

KAKO je krenulo, Zoranu Milanoviću uskoro bi moglo uzmanjkati ministara.

U nepunih šest mjeseci ostavku je podnio i drugi SDP-ov član Vlade: Zlatko Komadina otišao je zbog bolesti, a sada Mirela Holy odlazi zbog skandala. Ako nastave ovim tempom, Vlada će se teškom mukom skrpati do kraja mandata.

Ipak, oni koji su pomislili da su "svi oni isti", sada su dobili priliku uvjeriti se da ipak nisu. Koliko god se trudila, Mirela Holy ipak nije postala Barba Luka.

Za razliku od Luke Bebića, ona je ipak podnijela ostavku nakon što je ulovljena kako stranačkim kanalima kod stranačkog kolege intervenira za suprugu njihova zajedničkog stranačkog kolege.

Pa ipak, nije baš sve tako jednostavno.

Nije priznala grešku

Kad je ulovljena u skandalu, ministrica Holy nije odmah priznala grešku. Prvo se branila da je dopis predsjedniku Uprave HŽ-a slala sa stranačkog maila, a ne iz Ministarstva. Onda se pravdala da nije zapošljavala nekoga, već sprječavala da tajnica dobije otkaz. Da bi zatim postavila pitanje tipično za sve koji se vade iz blata: kako je taj mail dospio u javnost?

Nije baš zvučalo kao kajanje.

Svejedno, mnogi su ustali u njezinu obranu: tvrdili su kako nije loše mislila, kako svi to rade, ali ona to radi pošteno, kako je ona dobronamjerna i pravedna osoba...

Herojka, a ne zločinka

Kad je sutradan zbog tog skandala podnijela ostavku, reakcije su bile još žešće. Ona je heroj jer je nakon nemoralnog povukla moralan potez, ona je žrtva PET mafije koja joj radi o glavi, žrtva histeričnih medija koji su je poistovjećivali s HDZ-om, pa žrtva obavještajnog podzemlja, Vinka Mladinea, Radimira Čačića koji za razliku od nje još uvijek nije otišao iz Vlade...

Na kraju je podnijela ostavku kako više ne bi bila teret premijeru Milanoviću. Prema drugoj verziji, učinila je to pod njegovim pritiskom.

Ruku na srce, mogla je to učiniti i ranije.

Karambol s Kalamburom

Prije svega u aferi s imenovanjem Sanje Kalambure. Tada je i sam premijer Milanović poručio kako je Holy preuzela "odgovornost i rizik" stavši iza osobe pod optužnicom Uskoka, koja je na kraju ipak potvrđena na sudu, premda je ministrica skandalozno ustvrdila kako "ima informacije da će sud odbaciti optužnicu".

Ako je ono preživjela, ovo nije mogla. Niti smjela. Jer, ovo ipak nije HDZ, zar ne?

Kad smo već kod HDZ-a, vratimo se na bit problema: što god da je Mirela Holy željela postići svojim mailom upućenom predsjedniku Uprave HŽ-a, ostaje činjenica da je za to iskoristila stranačke kanale.

Stranački kolega stranačkom kolegi za stranačkog kolegu

U spornom mailu obratila se direktoru javnog poduzeća riječima: "Kontaktirao me gospodin Goran Mazija, naš stranački kolega i član Savjeta za zaštitu okoliša SDPH čija supruga Heidi radi na mjestu poslovne tajnice u uredu predsjednika uprave HŽ Holdinga... Ona se boji da ćete s njom raskinuti ugovor o radu... Molim Vas da razmotrite mogućnost zadržavanja gospođe Heidi u HŽ-u na nekom drugom radnom mjestu".

Takve stvari rade se u partijskim državama. Da ministrica traži od svog stranačkog kolege da se pobrine za suprugu njihova stranačkog kolege.

I to je poanta cijelog slučaja.

Dan i noć upomoć

Čak i ako je netko čekao pogrešan potez ministrice Holy da bi je se riješio, kako to sugeriraju svi oni koji je sada brane, ostaje činjenica da se ona gotovo svakodnevno trudila da im izađe u susret. Reklo bi se, danonoćno je radila na vlastitoj propasti.

Ako, pak, netko ima potrebu njezinu ostavku sada nazvati moralnim potezom, treba imati na umu da je ona izazvana nemoralnim djelovanjem. Ministrica Holy nije požalila zbog svog dopisa, već zbog činjenice da je on dospio u javnost.

I stoga je njezina ostavka - na nagovor premijera Milanovića - možda rijetkost (ne i presedan) na političkoj sceni, ali sudeći prema reakcijama Holyčinih stranačkih kolega, s takvom praksom neće se prekinuti.

Samo će se nastaviti obavljati usmenim putem, bez pisanog traga.

Zoki, kakvi su ti to ministri?

U međuvremenu, premijer Milanović trebao bi se zabrinuti zbog ponašanja svojih ministara.

Željko Jovanović skupio je impozantnu kolekciju gafova, pridružio mu se ovih dana Mirando Mrsić skandaloznom izjavom o tome da su "vječni samo rak i kolektivni ugovor kome je istekao rok trajanja", Ante Kotromanović je zaposlio onoga koga je otpustio uz otpremninu, a da se ne govori o Radimiru Čačiću čija glava je na panju od samog stupanja na vlast.

Holy ga je svojom ostavkom možda spasila, ali ovo ne može tako dovijeka.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.