Milanoviću, pitali smo zašto se smanjuje PDV novinama, a na hranu ostaje 25 posto!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

"ODLUKA o smanjenju PDV-a medijima je politička odluka. Svaka porezna odluka vlade je politička odluka. Vidim da se zakuhalo oko toga, i u Saboru i u javnosti. Vidim da se razgovara o tome, ali nitko se nije pitao zašto je PDV na dječje cipelice 25 posto, zašto je PDV na većinu hrane 25 posto?", rekao je Milanović na sjednici Vlade.

"Stopa od 10 posto koju mediji, dnevne novine, tjedne novine, je dva i pol puta niža od PDV-a na većinu prehrambenih proizvoda, na većinu svega, je li to netko uzeo u obzir", upitao se Milanović i poručio: "Budemo li izloženi pritiscima, morat ćemo odustati i zadržati se na stopi od 10% za sve što je i dalje 2,5 puta niže od standardne stope PDV-a. Politika ministarstva i ove Vlade je da se potiče pisanje jer riječi i pisanje su najgenijalniji izum ljudskog čovjeka, čak i kad se piše loše", zaključio je Milanović.

"Ovdje se od 1.7. neće prodavati Die Zeit, nego hrvatske novine. Riječi i pismo su bitni. Riječi i pismo su najbolji izum čovječanstva. Zato moramo to poticati. Želimo da se piše, makar i loše. Uspostavljen je kakav-takav kriterij, i apeliram na kolege i prijatelje da se odupru lobističkim skupinama. Rješenje nije savršeno, nego je razumno", dodao je.

"SDP-u veći problem novine nego glad: PDV na hranu ostaje, ali se smanjuje na novine!?"

No, zaboravio je da su neki mediji ipak pitali zašto se ne smanjuje PDV na hranu, jer ljudi od toga žive, a ne od čitanja novina. "SDP-u veći problem novine nego glad: PDV na hranu ostaje, ali se smanjuje na novine!?", stajalo je u naslovu članka kojega je objavio Index.

Linić je tada kazao kako se intenzivno razgovara s Ministarstvom poljoprivrede i sektorom proizvodnje hrane da možda još neke stope za hranu smanje s 25 na 10%. "To je vrlo težak razgovor jer su zahtjevi negdje preko 2,5 milijardi kuna za smanjenje i to je ograničavajuće za naš proračun u 2013. godini"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.