Milijunska odšteta Bušeliću jer policija nije radila svoj posao i privela Benca

Foto: Index (na fotografiji Denis Bušelić)

ŽUPANIJSKI SUD u Splitu potvrdio je međupresudu splitskog Općinskog suda po kojoj će država morati platiti štetu Denisu Bušeliću jer policija nije odradila svoj posao i privela Vladimira Benca pa je ovaj ustrijelio Bušelića i teško ga ranio hicem iz pištolja.

O kolikom se iznosu odštete radi, još nije poznato, ali je sasvim sigurno da će se raditi o milijunskom iznosu budući da je nakon ranjavanja Bušelić doživio i poslovni i obiteljski slom. Iznos će se utvrditi vještačenjem nakon završetka liječenja.

Županijski sud odbio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, koje je zastupalo policiju, odnosno, državu. U potpunosti su prihvaćeni svi zaključci Općinskog suda.

Odvjetnik Leopold Aljinović zatražio je da sud donese međupresudu kako bi se utvrdila odgovornost državne službe za teške posljedice po Bušelića.

Prijeti ubojstvom, a policija nije pretražila stan?!

U postupku je utvrđeno kako je Benac 20. travnja 2008. godine čekićem ozlijedio Nevena Andrića te je Bušeliću priprijetio smrću. Bušelić je prijetnju prijavio, a napad je prijavio i Andrić, i to 21. travnja. Policijski službenik Vlado Gotovac je sastavio službenu zabilješku. Policija nije izašla na očevid zbog prijetnje Bušeliću te je Benac 1. lipnja pucao u njega i teško ga ranio.

Odjel disciplinskog sudovanja utvrdio je propuste u radu dvojice službenika te su proglašeni odgovornim za težu povredu službene dužnosti. Policajac Dragan Bučević nije policajcu Damiru Knezoviću jasno definirao nalog i naveo što treba napraviti, izostalo je traženje naloga o pretrazi stana radi pronalaska čekića i oružja kojim bi se mogle ostvariti izrečene prijetnje. Policija se nije angažirala u pronalasku Vladimira Benca unatoč tome što je i sam tadašnji načelnik PU Zoran Petričević naveo da su prijetnja i pucanje povezani, jer je Benac prvo udario čekićem Andrića, a potom i zaprijetio pištoljem Bušeliću da bi ga poslije ustrijelio.

Benac prijavljen za 10 kaznenih djela i 27 prekršaja

Policija je Benca prijavila za deset kaznenih djela, opće opasnu radnju, nedopušteno držanje oružja, sprječavanje osobe u obavljanju službene dužnosti, izazivanje prometne nezgode, nasilničko ponašanje u obitelji, zapuštanje i zlostavljanje djeteta, prijetnju, pokušaj ubojstva, a protiv Benca je pokrenuto 27 prekršajnih postupaka.

Slijedom svega, sud je zaključio da je došlo do nepravilnog rada policijskih službenika, posebno zato što policajci nisu izvršavali svoju službenu obavezu, odnosno, jesu nesavjesno, nepravodobno ili nemarno, kako je utvrdio i disciplinski sud MUP-a, premda je u konkretnom slučaju riječ o nasilju pojedinca koji ima za cilj teško narušavanje javnog reda zastrašivanjem. Takvo se ponašanje trebalo nadzirati i trebale su se poduzeti mjere i postupci radi otklanjanja njegovog nastajanja, a što očito nije učinjeno, konstatira sud.

Bušelić: Neka se država naplati od Benca

"Osim što je izrečena presuda kojom je presuđeno da je država kriva, tj. da policija nije reagirala na poziv građanina da ga zaštiti od poznatog izgrednika, sud je donio i pravomoćnu presudu te okrivio državu, tj. policiju zbog nemara kojim je indirektno prešutno dopustila hrvatskom branitelju, poznatom izgredniku, koji svojim dosadašnjim ponašanjem konstantno sramoti i odoru i sve časne branitelje, da realizira svoju prijetnju. Policija nije spriječila bahato najavljeno ubojstvo. Danas sam 100 postotni invalid koji je nakon ranjavanja preživio dvaput kliničku smrt i pet smrtnih bolesti zadobivenih kao posljedicu ranjavanja i teški moždani udar koji je uslijedio kao posljedica ponovljenih Benčevih prijetnji da će ponovno izvršiti ubojstvo koje nije realizirao", kaže Bušelić.

Nikakav novac ne može mu, tvrdi, nadoknaditi ono što je proživio nakon ranjavanja.

"Raspao mi se brak, toliko sam nemoćan da sam izgubio kontakt sa svojom djecom. Morao sam ugasiti tvrtku jer nisam mogao više raditi kao trener tenisa i graditelj bazena. Čitav život mi se preokrenuo. Država neka se naplati od Benca. Isplaćuje mu mirovinu, država je vlasnik zemlje na kojoj je izgadio kuću, država mu besplatno daje automobil kojeg on olako uništava jer ga nije ni platio, dakle, država ima instrumente za povrat sredstava, ali poznavajući dosadašnju praksu državnih službi koje su opraštale Bencu njegove kriminalne džihadističke izgrede, sumnjam u povrat", komentirao je Bušelić.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.