Ministar Jovanović: Od danas, po prvi puta u Hrvatskoj, osigurali smo besplatan studij svim redovitim studentima!

Foto:

"VLADA Republike Hrvatske je upravo usvojila Odluku o punoj subvenciji participacije u troškovima studija za redovite studente!", nije mogao dočekati ministar Željko Jovanović tek je odmah objavio vijest na svom službenom Facebook profilu.  Kako je pojasnio ovom se Odlukom po prvi puta u Hrvatskoj osigurava besplatan studij svim redovitim studentima javnih visokih učilišta koji pravovremeno i uspješno ispunjavaju svoje obveze.

Na koga se odnosi ?

Naime, Vlada je danas donijela odluku koja se odnosi na akademske godine  2012./2013., 2013./2014. i 2014./2015, a odluka se odnosi na one koji koji u tim godinama po prvi put upisuju prvu godinu studija na javnom visokom učilištu.

Odluka se odnosi i na one koji su u tim godinama u prethodnoj akademskoj godini stekli najmanje 55 ECTS bodova na studijskom programu javnih visokih učilišta, a za studente s utvrđenim invaliditetom višim od 60 posto, za ostvarivanje ovih prava minimalni broj ECTS bodova stečen u prethodnoj akademskoj godini je 30.

"Na ovaj način mi osiguravamo da postepeno raste broj visokoobrazovanog radno-aktivnog stanovništva i da se približimo onim ciljevima Europske unije 'Europa 2020.' gdje se žele ostvariti postotak od 40 posto visokoobrazovanog radno-aktivnog stanovništva", istaknuo je Jovanović na zasjedanju Vlade.


Odluka se odnosi i na one studente koji  u akademskoj godini 2012./2013. koji po prvi put upisuju drugu godinu diplomskih sveučilišnih ili specijalističkih diplomskih stručnih, te četvrtu, petu ili šestu godinu integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studijskih programa javnih visokih učilišta.

Koliko to košta ?

Prema toj odluci javna sveučilišta, veleučilišta i visoke škole moraju s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta potpisati trogodišnje ugovore kojima se definira višegodišnja subvencija i strateški ciljevi za unaprjeđenje nastave i studija na visokom učilištu, kao i aktivnosti, rezultati i indikatori potrebni za ostvarenje ciljeva.

"Za provedbu ove Odluke potrebno je osigurati iznos od ukupno 668.600.000,00 kuna zaključno do i uključujući proračunsku godinu 2015", stoji u obrazloženju odluke Vlade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.