Ministar Ostojić: Zakon o policiji čeka zeleno svjetlo iz Bruxellesa



"JAVNOST nije navikla na javne rasprave, odnosno da se o nečemu govori i raspravlja" pokušao je danas objasniti ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić razloge zašto još uvijek nije donesen novi Zakon o policiji. Zakon je ovog tjedna poslan Europskoj komisiji, a kada Bruxelles da mišljenje Zakon o policiji će u proceduru.

Nije bilo mjerilo za zatvaranje poglavlja

Ministar Ostojić naglasio je da Zakon nije bilo mjerilo za zatvaranje poglavlja, a očekuje i da će Europska komisija imati posla oko pojedinih članaka. Iako je Zakon objedinio neke pravilnike i odredbe, Ostojić smatra da to nije razlog tzv. zastoj.


"Na jednom mjestu bi se nalazila dva zakona. To nije glomaznost nego nešto što može pomoći policijskih službenicima ali i građanima da na jednom mjestu mogu naći sve odredbe vezane za policijsko postupanje", rekao je Ostojić. Valja naglasiti kako se unutar Zakona o policiji nalazi i onaj dio o policijskim ovlastima. Tako je članak 7 koji ministru daje veće ovlasti dočekan je na nož u dijelu hrvatske javnosti.

Ministar ima ovlasti, ali se ne mješa u istrage

Ostojić je pojasnio da ministar ima određene ovlasti, ali ne i da se miješa u istrage. Opovrgnuo je i napise da su ukinuti natječaji za radna mjesta jer kako kaže to nikada nitko nije stavio u Zakon. Podsjetio je i da mu je dosadašnji Zakon kao ministru omogućavao da sam imenuje ravnatelja policije, no da je od toga odustao upravo zbog profesionalizacije policije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.