Ministar radi što ministar vidi

TKO JE ono rekao da će s ovom Vladom biti dosadno?

Evo, prije nekoliko dana ministar obrane Ante Kotromanović otpustio je stručnjaka iz Ministarstva obrane uz otpremninu od 300 tisuća kuna, samo da bi ga za par dana zaposlio na ugovor o djelu uz obrazloženje da bez njega sustav ne može funkcionirati.

Prije dvadesetak dana Vlada je imenovala na čelo uprave tvrtke Odašiljači i veze čovjeka koji je iz te tvrtke nedavno otpušten kao tehnološki višak uz otpremninu od 200 tisuća kuna, samo da bi mu ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić prije par dana postavio ultimatum: ili će vratiti novac ili će biti smijenjen.

Tko razumije ovu logiku?

Ista stvar, dvije verzije

Kako je moguće da na gotovo istom slučaju ministri razmišljaju potpuno suprotno: da se jedan ministar suprotstavlja odluci Vlade, zbog iste one stvari koju je napravio drugi ministar?

Nije to prvi put da gledamo čudne ispade ministara.

Recimo, Radimir Čačić morao je odustati od imenovanja Srećka Ferenčaka u Nadzorni odbor Janafa, dobivši pritom packe od samog premijera zbog prejudiciranja i kritiziranja sudskih odluka.

Onda je Mirela Holy učinila to isto: opravdavala je imenovanje Sanje Kalambura na čelo Fonda za zaštitu okoliša tvrdnjom kako će optužnica protiv nje sigurno biti odbačena. Na kraju, Vlada je odustala od tog imenovanja, a optužnica ipak nije odbačena.

Rizik bez posljedica

"Ja svojim suradnicima vjerujem", rekao je tada premijer Zoran Milanović. "Ja ovo ne vidim kao pokušaj manipulacije od strane ministrice Holy nego naprosto njezin stav. Taj stav nije bez rizika".

Rizika, međutim, nije bilo. Holy se izvukla bez ikakvih posljedica. Baš kao i Čačić.

Tako će vjerojatno biti i s Kotromanovićem. On je svojim manevrom - isplaćivanjem otpremnine, pa ponovnim zapošljavanjem - izazvao bijes sindikata i reakcije javnosti. Njegov potez smrdi na manipulaciju, ali i na gaženje principa.

Princip je isto, ostalo su nijanse

I to, da stvar bude uzbudljivija, istih onih principa koji se uhvatio njegov kolega Hajdaš Dončić. On traži da osoba vrati otpremninu samo zato što ga je Vlada postavila na čelo tvrtke iz koje je otpušten.

Nije li ministar zapravo trebao pozvati Vladu na red?

Kućni red Vlade

Gledajući sve ove slučajeve, možda ne bi bilo loše da premijer Milanović na vrata Banskih dvora objesi tablu s pravilima ponašanja, svojevrsni kućni red.

Na njoj bi onda mogao objasniti smiju li se ponovno zapošljavati osobe kojima je isplaćena otpremnina, mogu li se imenovati nepravomoćno osuđene osobe ili osobe protiv kojih je podignuta optužnica, smiju li se prejudicirati sudske odluke ili politički na njih utjecati.

I koje će biti posljedice za sve one koji se ne pridržavaju tih pravila.

Odgovornosti, ime ti je prezime

Hajdaš Dončić za svoj ultimatum dobio je javne čestitke. Kotromanović za svoj manevar nije odgovarao. Logično je i zašto: zato što je napravio isto što i sama Vlada.

"Odgovornost ima svoje ime i prezime", poručio je premijer Milanović povodom slučaja Kalambura.

Nažalost, još nismo saznali kako se zove.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.