Ministarstvo financija o slučaju obitelji Vukić: "Deložaciju nije naredila Porezna uprava, već sud u Zadru"

MINISTARSTVO financija objavilo je danas priopćenje u kojem napominje kako prošlotjednu deložaciju obitelji Vukić i intervenciju policije nije naložila Porezna uprava, već nadležni sud u Zadru. Kako napominju, Ministarstvo financija i Porezna uprava ovrhama na nekretninama u kojima žive porezni obveznici pristupa samo u krajnjim slučajevima, kada se ranije poduzetim radnjama ovrhe (blokada žiro računa, pljenidba pokretnina) nije uspjela naplatiti.

"Slučaj obitelji Vukić nije novi predmet Porezne uprave, postupak naplate započeo je 2002. godine. Zbog neplaćanja dugova gospodina Mire Vukića i njegovog ignoriranja upozorenja Porezne uprave, nažalost, došlo je ovrhe nad nekretninom. Deložaciju obitelji Vukić kao i pomoć policije pri njezinom provođenju odredio je nadležni sud u Zadru, a ne Ministarstvo financija i Porezna uprava", stoji u priopćenju Ministarstva.

Protiv ovršenika Vukića porezno tijelo je temeljem Općeg poreznog zakona zbog nepodmirenog poreznog duga u iznosu od 262.595,31 kuna pokrenulo ovrhu pljenidbom novčanih sredstava koje ovršenik ima na žiro računu,  od čega je naplaćeno svega 803, 43 kune, napominju u Ministarstvu te dodaju:

"Budući da naznačeni oblik ovrhe nije rezultirao naplatom poreznog duga te je protekom vremena uvećan za zatezne kamate, ovrha je nastavljena pljenidbom, procjenom i prodajom nekretnina na iznos od 307.875,28 kuna. Ovršenik nije imao pokretnina prodajom kojih bi se mogao naplatiti porezni dug, taj oblik ovrhe nije rezultirao naplatom duga. Zato je ovrha nastavljena u Odjelu za ovršni postupak ovog poreznog tijela i to na temelju zaprimljenog zahtjeva Ispostave Zadar, od 20. rujna 2005. godine za provođenje daljnjih mjera ovrhe na pokretninama i nekretninama ovršenika.

S obzirom da je u postupku utvrđeno da ovršenik ima u vlasništvu nekretninu, te kako je zbog proteka vremena prijetila opasnost od nastupanja apsolutne zastare prava poreznog tijela na naplatu dospjelog duga, Porezna uprava je 17. svibnja 2006. putem nadležnoga Općinskoga državnog odvjetništva podnijela zahtjev za ovrhu na nekretnini.

Općinski sud u Zadru rješenjem od 17. srpnja 2008. riješio je da ponuđaču iz Buja dosuđuju se nekretnine ovršenika", stoji u priopćenju Ministarstva financija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.