Ministarstvo obrazovanja predstavlja kriterije za upis u srednje škole

Foto: Hina

U MINISTARSTVU znanosti, obrazovanja i sporta na press konferenciji bit će predstavljena Odluka o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u idućoj školskoj godini.

Nakon što je Ustavni sud prošli tjedan ocijenio da odluka Ministarstva o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole nije u skladu s Ustavom jer nije objavljena u Narodnim novinama, resorni ministar Željko Jovanović je rekao:

"Odluke nisu poništene, Ministarstvo nije dobilo nikakav šamar. Ustavni sud je samo dao preporuku na koji način u budućnosti donositi odluke. Moram reći da su se odluke do sada donosile na isti način zadnjih 20 godina sukladno Zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju četiri mjeseca prije početka školske godine", istaknuo je ministar Jovanović i da su se odluke po prvi put slale u javnu raspravu kako bi se čulo što javnost misli, te da je s obzirom na podijeljenost javnosti oko nekih elemenata kriterija konzultiran i Ured pravobraniteljice za djecu te stručnjaci za ustavno pravo.

Kako bi se slični problemi s odlukama u budućnosti izbjegli iz Ministarstva najavljuju kako će do kraja godine u proceduru uputiti novi Zakon o srednjem školstvu kojim bi se takve odluke o kriterijima za upis regulirale na duži rok, a ne kako sada donosile iz godine u godinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.