Ministarstvo pravosuđa preselilo u zgradu Plive: Najam plaćaju gotovo 100.000 eura mjesečno

Foto: Flammard / Wikipedia

MINISTARSTVO pravosuđa zajedno s Pravosudnom akademijom preselilo se na novu lokaciju, u zgradu Plive u Vukovarskoj ulici u Zagrebu. Mjesečni najam Plivi plaćaju 721,5 tisuća kuna (odnosno 96.200 eura) bez PDV-a.

Kako doznajemo od glasnogovornika Ministarstva pravosuđa Sergeja Abramova, prve dvije godine zakup prostora iznosit će 577,5 tisuća kuna mjesečno bez PDV-a, dok će se nakon toga zakup plaćati 757,5 tisuća kuna bez PDV-a. U prve dvije godine cijena najma dakle iznosi 53,4 kune po kvadratnom metru, dok će nakon toga Ministarstvo plaćati Plivi 70,1 kunu po kvadratu.

Također, Ministarstvo je prilikom preseljenja na novu lokaciju imalo i neke dodatne troškove. Uređenje i opremanje pisarnice koštalo ih je 153.413,13 kuna, a namještaj preuzet od Plive platili su 87.375 kuna. Ostatak namještaja preseljen je iz dosadašnjih prostorija Ministarstva pravosuđa.

Ostalo je prazno još 750 kvadrata

"Cijena zakupa odnosi se na cijelu zgradu i pripadajući parking, pri čemu će, uz Ministarstvo i Pravosudnu akademiju, u novom prostoru biti smještena i druga državna tijela koja će, razmjerno prostoru koji će koristiti, sudjelovati u podmirivanju zakupnine. Naime, slobodan prostor koji je preostao nakon useljenja zaposlenika Ministarstva pravosuđa i Pravosudne akademije iznosi 750 kvadratnih metara, a predstavlja polovinu prostora jednog kata poslovne zgrade", kažu nam iz Ministarstva pravosuđa.

U dogovoru s čelnicima Državnoodvjetničkog i Državnog sudbenog vijeća, Ministarstvo pravosuđa razmatra mogućnost da se u dio slobodnog prostora u zgradi Plive usele ta tijela, koja danas zakup 410 kvadrata u Chromosovom tornju plaćaju 3.995 eura mjesečno (9,75 eura po kvadratu) bez PDV-a. Ukoliko se to preseljenje realizira, Državnoodvjetničko i Državno sudbeno vijeće će, kako neslužbeno doznajemo, u zgradi Plive plaćati najam 10 eura po kvadratnom metru.

"Valja naglasiti da su se selidbom u Plivu izbjegli dodatni troškovi nastali prelaskom dijela Zagrepčanke u vlasništvo Croatia Osiguranja. Naime, u toj su zgradi na 860 metara kvadratnih bile smještene kaznena i prekršajna evidencija Ministarstva pravosuđa, te bi se zakup tog prostora morao ugovoriti po tržišnoj cijeni s Croatia osiguranjem", poručuju iz Ministarstva pravosuđa.

Za najam, a ne kupovinu odlučili se zbog proračunskih ograničenja

Upitali smo ih i zbog čega su se odlučili na najam, a ne na kupnju zgrade: "Obzirom na proračunska ograničenja, a prema strateškim smjernicama Vlade RH, te obzirom na vrlo povoljne uvijete najma u ovome trenutku Ministarstvo pravosuđa odlučilo je ići u opciju najma uz otvorenu opciju potencijalne kupnje nekretnine u nekom budućem razdoblju".

Na upit zbog čega su se odlučili baš za zgradu Plive, iz Ministarstva ističu da se radi o primjerenoj poslovnoj lokaciji, te da je cijena najma prihvatljiva. "Pregledom poslovnih prostorija utvrđeno je kako udovoljava sigurnosnim i fizičkim kapacitetima za smještaj svih državnih službenika i namještenika Ministarstva pravosuđa uključujući Pravosudnu akademiju", kažu nam iz Ministarstva.

Ministarstvo pravosuđa dosad je poslovalo na šest lokacija u Zagrebu te se odlučilo za konsolidaciju i preseljenje na jedinstvenu lokaciju zbog postizanja organizacijskog jedinstva i ušteda koje iz toga proizlaze (od troškova prijevoza, preko održavanja, do lakše organizacije rada i smanjenja zajedničkih službi), odnosno s ciljem povećanja učinkovitosti, djelotvornosti i ekonomičnosti rada službi Ministarstva", poručuju iz Ministarstva, uz dodatak da su se za najam odlučili nakon što je utvrđeno da Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) nije u svom posjedu imala odgovarajuću praznu nekretninu koju su im mogli ustupiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.