Ministre Miljenić, oslobodite se faraonskog sindroma

Foto: Privatni album

MINISTARSTVO pravosuđa poslalo je demanti moje tvrdnje da ministar Miljenić i Viviane Reding nisu razgovarali o uvođenju ćirilice u Vukovar, nego da je tu temu spomenula gospođa Reding odgovarajući na pitanja novinara.

> Loša vijest za optimiste

> Ministarstvo pravosuđa: Reding i Miljenić su razgovarali o ćirilici

Posve mi je nevjerojatno da ministar Miljenić nudi zapisnik razgovora kao dokaz tome da sam netočno informirao javnost – iako sam ja tek prenio informaciju dopisnika iz Bruxellesa koja je točna, a glasi: Reding je o ćirilici govorila na upit novinara – kad transkript radi sasvim protiv državnoga agitpropa, koji cinično temu ćirilice u Vukovaru rabi kao spin, ne bi li odvratio pogled od problema zvanog lex Perković, po cijenu antagoniziranja Vukovarskih Srba i Hrvata. U transkriptu čak i ministar Miljenić može pročitati da Viviane Reding doduše kaže da su i tu temu diskutirali, dakle da ona nikako nije središnja tema razgovora, kakav dojam javnosti želi sada nametnuti provladin tisak – zainteresiran za njenu benevolentnost u širokom potezu od kredita HBOR-a koji placetiraju ministri u NO, pa sve do procesa kakav je predstečajna nagodbe središnjeg medijskog pogona zemlje, EPH, usred kojega se premijer Milanović javno druži s vlasnikom EPH, Ninoslavom Pavićem, u predvečerje intenzivne promičbene akcije kojom se problem ćirilice u Vukovaru želi prebaci preko plota u oporbeno dvorište - ali to ministra nimalo ne zabrinjava, baš kao ni opaska Viviane Reding da je diskutiranje tog problema „wider issue than this city“, što će kazati da Viviane Reding s Orsatom Miljenićem, kako ona vidi problem, nije diskutirala o Vladinoj potmuloj akciji instaliranja ćirilićnih tabli u Vukovaru e da bi se odagnao pogled s odiozne neokomunističke zaštite staroudbaškoga kadra, što je dozlogrdilo i gospođi Reding i EK i EU i Bogu i vragu, nego je Viviane Reding taj issue dotakla u okviru šire teme zaštite prava manjina. Reding izrijekom kaže da je problem ćirilice u Vukovaru za nju opširnija tema no što je to problem - koji su nota bene stvorile same hrvatske vlasti, ponavljam: kao eminetno promičbeni performance u svrhu vlastite političke dobiti, što je skandal bez presedana od rata naovamo, da hrvatska Vlada antagonizira Hrvate i Srbe Vukovara e da bi dnevnopolitčki profitirala - uvođenja ćirilićnoga pisma u službenu uporabu u Vukovaru.
 
Ministre Miljenić, kao netko tko s ministrima, premijerima i predsjednicima Republike Hrvatske javno radi od obnove državnosti do danas, dat ću vam savjet: oslobodite se faraonskog sindroma, te pomisli da ćete doživotno biti na vlasti: hoću kazati, jednoga dana nekoj drugoj vlasti ili Vladi moglo bi pasti na pamet utvrditi odgovornost ove Vlade u procesu žrtvovanja hrvatskih državnih interesa u ime partikularnih interesa koje zastupate. Ničija još nije dogorjela do jutra, i baš zato jer imam stanovite naklonosti prema vama – kazat ću i zašto: drag mi je čovjek koji vas je na ovo mjesto instalirao – na vrijeme vas nukam da dobro promislite što zapravo radite. A znate li što radite? Ne, ne mislim na zaštitu Josipa Perkovića, to je passé, to znamo, nego mislim na ova obrazloženja koja nisu tražena, što je skolastički kazano dovoljna optužba: omalovažavate pamet građana ove zemlje, ministre. I, to vam javnost neće oprostiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.