Mirela i Ratko vole se slatko

ZA NEKOGA tko se tako često prepire, Mirela Holy i Radimir Čačić zapravo su jako slični.

Istina, ne slažu se oko Agencije za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, razilaze se oko procjene isplativosti ulaganja u solarnu energiju, ali kad se podvuče crta ipak postoji nešto što ih povezuje.

A to su Srećko Ferenčak i Sanja Kalambura.

Sporna imenovanja

Radimir Čačić svojedobno je predložio nepravomoćno osuđenog Ferenčaka za Nadzorni odbor Janafa. Mirela Holy nedavno je imenovala optuženu Kalamburu za predsjednicu Fonda za zaštitu okoliša.

Čačić je tvrdio kako je proces protiv Ferenčaka politički uvjetovan. Holy je uvjerena da je njezinu suradnicu bivši čelnik Fonda Vinko Mladineo prijavio kako bi je diskreditirao pred istražnim tijelima.

Čačić je govorio kako je uvjeren da je Ferenčak nevin i da će presuda biti odbačena u drugostupanjskom postupku. Holy je izjavljivala kako će optužnica protiv Kalambure biti odbačena, ali samo se čeka da se sutkinja vrati s bolovanja.

Nevini na sudu

Čačić je govorio kako je amoralno napadati ljude koji nisu pravomoćno osuđeni, a Holy ponavljala kako je Kalambura predala potvrdu o nekažnjavanju.

Vidite kako se lijepo slažu prvi potpredsjednik Vlade i ministrica zaštite okoliša. Kako poštuju pravosuđe. Kako drže do političkog morala i etike. Kako poštuju uzuse političkog ponašanja.

Ali to je najdalje dokle dopire njihova sličnost.

Čačić pobrao batine

Čačić se zbog Ferenčaka našao na žestokom udaru javnosti, politike, pa čak i samog premijera Zorana Milanovića koji ga je natjerao da odustane od kontroverznog imenovanja. Sve se riješilo u roku 24 sata.

A Holy? Ona je malo bolje prošla.

Holy zaigrala na povjerenje

Ne samo što je javnost puno tiše prešla preko njezina imenovanja, već je i premijer Milanović birao riječi. Najprije se ogradio izjavom kako to imenovanje nema veze sa SDP-om, a onda izjavio: "Je li to bila greška, to ćemo vidjeti".

Dotad je dao povjerenje svojoj ministrici da zna što radi. "Ministrica Holy je preuzela na sebe jednu prilično tešku odgovornost", kazao je premijer. "Ja to mogu uvijek zadnji tren skinuti s Vlade na užem kabinetu, ako idem provjeravati ljude, raspitivati se okolo o svakome. Ja to ne radim, mi to ne radimo. Dakle, igramo na povjerenje".

Kome Milanović vjeruje?

To povjerenje nije poklonio Čačiću, iako postoji mogućnost da Ferenčak bude na kraju postupka oslobođen. Kao što doista postoji mogućnost da optužnica protiv Kalambure doista bude odbačena.

"Ja svojim suradnicima vjerujem", kazao je Milanović. "Ja ovo ne vidim kao pokušaj manipulacije od strane ministrice Holy nego naprosto njezin stav. Taj stav nije bez rizika".

Milanović preuzeo odgovornost

Holy je, dakle, na sebe preuzela rizik imenovanja osobe kojoj bi se moglo suditi zbog malverzacija u Fondu na čije čelo je sada imenovana. Koja bi mogla biti posljedica? Smjenjivanje s ministarskog mjesta? Drugarska kritika? Medijsko ribanje?

Nažalost, Milanović ne razumije da je i sam preuzeo rizik tog imenovanja. Iako je pravodobno informiran, ipak je dopustio ministrici Holy da na tome ustraje do kraja. Hoće li i on snositi neke posljedice svog postupka?

Ako je već pobrao zasluge za odbacivanje Ferenčaka, trebao bi preuzeti odgovornost za imenovanje Kalambure.

Kršenje neovisnosti pravosuđa

Da se ne govori o tome da se šutke prešlo preko Holyčina flagrantnog kršenja neovisnosti pravosuđa, pri čemu je ministrica u Vladi javno prejudicirala odbacivanje optužnice protiv upravo imenovane dužnosnice, dok su Čačić i Vesna Pusić (zasluženo) dobili medijske batine zbog izjava o "politički motiviranoj presudi koja će sigurno pasti na Vrhovnom sudu".

Je li to samo zato što je Holy iz SDP-a? Ili zato što je ona dobra, ispravna i neiskvarena, dok svi znamo kakav je Čačić?

Srećom, Županijski sud opalio je Holy po prstima zbog prejudiciranja sudskih odluka, kad već pravnik Milanović nije imao tu potrebu, ali nakon njezinih izjava ostaje ista dvojba kao i nakon Čačićevih.

Kraval u Vladi

Ako Ferenčak i Kalambura budu oslobođeni, ispast će da je to zbog Čačićeva i Holyčina pritiska. Nakon ovog kravala, nitko nas neće uvjeriti u suprotno.

Ali ipak nije sve tako crno. Ako ništa drugo, barem možemo vidjeti kako se zavađeni ministri slažu oko bitnih stvari.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.