Mladi budućnost vide u inozemstvu: "Život u Hrvatskoj više nema smisla"

Foto: Eurostat, Index

HRVATSKA je po broju nezaposlenih mladih osoba među najgorima u Europi - čak polovica mladih je bez posla. Stoga nimalo ne čudi podatak da sve više mladih bježi iz Hrvatske u potrazi za boljim životom. Među njima je i 26-godišnji Boban Zdjelarić iz Pakraca, koji će uskoro u potrazi za boljom budućnosti odseliti u Njemačku.

Bobanu ovo neće biti prvi put da boravi u Njemačkoj. Rođen je u Pakracu, a nakon završenog petog razreda osnovne škole s roditeljima je odselio u Njemačku, gdje je proveo sedam godina. 2006. godine vratio se u Hrvatsku te je završio školovanje za staklorezača. Nakon završetka školovanja zaposlio se u Lipik-glasu, gdje je radio svega pet mjeseci, nakon čega je otpušten kao tehnološki višak.

Od tada je nezaposlen, uporno je tražio posao, ali bez uspjeha. Zbog toga se odlučio poslati zamolbe za posao u Njemačkoj te je u rekordnom roku dobio posao u Njemačkim željeznicama.

"Izgubio sam previše vremena na traženje posla, moljakanje, ali i na čekanje da se ostvare neka od obećanja poput onih koja sam dobivao u Gradu Lipiku. To je sve trajalo do prosinca prošle godine kada mi je prekipjelo i kada sam definitivno odlučio tražiti posao u Njemačkoj", priča Boban za 034portal.

Poslao je zamolbe za posao na adrese 40-ak tvrtki u Njemačkoj i sve su mu se vrlo brzo javile. Od većine je dobio pozitivne odgovore, a među njima i od Deutsche bahna, jedne od najjačih državnih tvrtki u Njemačkoj.

"Nekoliko sam dana nakon maila dobio online testiranje koje sam odradio u 60 minuta i koje sam položio nakon čega su mi za 3. ožujka zakazali intervju i osobno upoznavanje u Dresdenu gdje je njihova baza. U tih sam mjesec dana u Njemačkoj obavio još nekoliko intervjua jer se nisam želio dovesti u situaciju da se u Hrvatsku vratim bez potpisanog ugovora. Ipak, stvari s Deutsche bahn su se razvijale munjevito. Nakon što sam prošao intervju, odradio sam psihotest i prošao liječnički te već 1. travnja potpisao ugovor", priča Boban.

Boban ima samo hrvatsko državljanstvo, ali, kako ističe, budući poslodavac mu je na razgovoru rekao da je to sada njihova briga. Već sada zna da će naredne tri godine živjeti, raditi i školovati se u Magdeburgu. U prvoj godini brutto plaća će mu biti 900 eura, imat će plaćenu hranu i smještaj u domu, besplatan prijevoz željeznicom, radni tjedan će mu trajati 38 sati, a ima i 28 dana godišnjeg odmora. Već sada zna i da će prvi godišnji imati od 20. prosinca do 5. siječnja. Također zna i koje će biti područje gdje će terenski raditi, a možda i najbitnija stavka ugovora je da ga, ukoliko uspješno položi ispite, nakon tri godine čeka stalni posao.

"U Njemačku odlazim s pomiješanim osjećajima. Sretan sam jer konačno vidim budućnost, znam za što ću raditi i to mi je veliki motiv. Ovdje više nisam mogao živjeti bez posla ni u iščekivanju hoće li i kada posla uopće biti. Nitko mi ne može prigovoriti da nisam pokušao baš sve, ali, nažalost, nije išlo. Teško mi je ovdje ostaviti rodbinu i sve što smo stekli proteklih sedam godina, ali ovakav život više nije imao smisla jer se to svodilo na preživljavanje bez ikakvog konkretnog plana za budućnost. Zbog svega toga osjećam razočaranje jer sam, kada smo prije sedam godina dolazili u Hrvatsku, imao puno veća očekivanja", zaključuje Boban.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.