Mljekari ogorčeni: Otkupne cijene mlijeka iste do rujna jer Ministarstvo "nema vremena za sastanke"

MLJEKARI i Ministarstvo poljoprivrede nikako da postignu dogovor oko otkupnih cijena mlijeka. Jučerašnji sastanak nije polučio nikakve rezultate, a ogorčeni mljekari Osječko-baranjske županije poručuju kako ih Ministarstvo "zavlači već mjesecima" dok njihova gospodarstva propadaju.

"Umjesto da Ministarstvo poljoprivrede pomogne proizvođačima mlijeka i ratarima, ono ih je izvaralo za poticaje"

"Udruga proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije je jučer prisustvovala sastanku Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka u Ministarstvu poljoprivrede, na kojemu nismo htjeli na ništa pristati jer nas Ministarstvo poljoprivrede zavlači već mjesecima, a zatvaranju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava nema kraja", navodi se u priopćenju Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije.

"Na trenutni Sporazum o izračunu otkupne cijene mlijeka, koji je bio potpisan u veljači smo pristali pod uvjetom da se smanje ulazni troškovi u proizvodnji mlijeka i da se napravi reprogram svih kredita u mljekarskom sektoru, no do danas nije odrađena niti jedna stavka od obećanog te sada opet Ministarstvo poljoprivrede traži da trenutni izračun otkupne cijene mlijeka ostane na snazi do kraja rujna jer oni u sljedeća tri mjeseca nemaju vremena za sastanke. Osim toga, umjesto da Ministarstvo poljoprivrede pomogne proizvođačima mlijeka i ratarima, ono ih je izvaralo za poticaje za zemlju i za muzne krave i nisu dobili planirana sredstva za proljetnu sjetvu. Također Ministarstvo poljoprivrede i Vlada nisu zaštitili proizvođače mlijeka od banaka koje nemilosrdno uzimaju svu imovinu i nisu uveli zakonsku obavezu da se otkupljeno mlijeko proizvođaču mora platiti u roku 30 dana", dodaju.

"Takvim stavom nam je jasno dano do znanja da su svi digli ruke od proizvođača mlijeka i ratara te da ih nije briga za 380 proizvođača mlijeka koje smo izgubili od početka godine", navode.

"Ako je država mogla sanirati dugove velikih uspješnih firmi i opraštati im silne porezne dugove, onda može i sanirati kredite proizvođačima mlijeka"

"Država je cijene goriva neopravdano u zadnjih nekoliko mjeseci dizala iz dana u dan, a da su pokazali i malo interesa za poljoprivrednike u jednom danu su mogli smanjiti cijenu plavog dizela i tako uvelike pomoći mljekarima i ratarima. Za smanjivanje cijene plavog dizela ima prostora jer država uzima porez na gorivu od gotovo 50 posto", smatraju mljekari.

"Proizvođači mlijeka nisu sami željeli ulaziti u kredite, nego im je država obećavala sigurnost i dobru cijenu te ih zbog ulaska u Europsku uniju tjerala da grade skupe štale sa skupom opremom koje su ih došle glave", poručuju iz Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije te dodaju: "Vlada i Ministarstvo poljoprivrede moraju odgovarati za sudbinu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su izvarana i koja su sada u velikim problemima".

"Ako je država mogla sanirati dugove velikih uspješnih firmi i opraštati im silne porezne dugove, onda može i sanirati kredite proizvođačima mlijeka. Proizvođačima mlijeka je voda prešla preko glave i svakim danom tonu u sve veći gubitak i stoga tražimo sanaciju kredita svih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka. Država mora riješiti pitanje proizvođača mlijeka ako misli imati domaću proizvodnju mlijeka, jer u suprotnome kravu ćemo moći vidjeti samo u zoološkom vrtu", poručuju mljekari.

Od prosvjeda ne odustaju

"Od najavljenog prosvjeda za 11. lipnja ne odustajemo i stoga još jednom pozivamo sve proizvođače mlijeka, ratare, svinjogojce i ostale poljoprivrednike, radničku klasu, umirovljenike, sve nezaposlene građane i studente da nam se pridruže u najavljenim prosvjedima kako bi se izborili da dostojno živimo i radimo, a ne da nas se potkrada sa svih strana", poručuju iz Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.