Mljekari se povlače "podignute glave", slijedi pravna bitka

NEZADOVOLJNI proizvođači mlijeka se nakon 15 dana povlače s prosvjednih punktova. Oko 10 sati počelo je povlačenje traktora ispred zagrebačkog Dukata.

"Podignute se glave povlačimo, problem nažalost nije riješen, zbog nespremnosti druge strane, ali borit ćemo se i dalje", izjavio je član Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) Branko Zorić.

Predstavnici HSUPM-a jučer su izvijestili kako se Stožer za obranu cijene mlijeka raspušta te da će prosvjednici povući traktore s prosvjednih punktova do kraja dana. S obzirom na to da je veći dio prosvjednika ispred Dukata iz Slavonije, njima će za povratak kući trebati nekoliko sati.

Prosvjednici su se povukli ili se povlače i s drugih punktova, kojih je tijekom prosvjeda bilo 30-ak.

Pojedini mljekari i danas odbijaju napustiti punktove, no iz Saveza ih pozivaju da to ipak učine tako da bi se do kraja dana trebali povući svi traktori. Razočarani mljekari počeli su zbrajati i gubitke. "To su podaci koje upravo skupljamo i radimo na tim zbrajanjima. To sigurno neće biti gotovo ovoga tjedna", rekao je predsjednik HSUPM-a Igor Rešetar za Mediaservis.

Slijedi pravna bitka

"Izgubili smo bitku, ali ne i rat. Nastavak borbe slijedi", kaže jedan od organizatora prosvjeda Darko Pavičević te dodaje: "Naravno da će biti angažirani odvjetnici i da će sljediti pravna bitka".

Mljekari su se jučer opet ispričali svim građanima te su Dukatu i ostalim prerađivačima poručili da je prošlotjedni sporazum postignut s dijelom proizvođača nelegitiman. Oni tvrde da je do daljnjeg na snazi obračun otkupne cijene mlijeka po promemoriji od 2009. što je trenutno oko 2,70 kuna po litri. Ako proizvođači to pokušaju osporiti, mljekari kažu da kreću u pravnu bitku.

"Potpuno su legitimne tužbe ili bilo koji drugi oblik, ali ne ulica, ne pritisak i ne blokade cesta", kazao je Jakovina nakon sastanka s pobunjenim mljekarima.

Jakovina je također ponovio kako oni koji su nezadovoljni trebaju razgovarati s prerađivačima, jer Ministarstvo ne može utjecati na otkupnu cijenu mlijeka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.